Марію Паску нагороджено орденом і почесною грамотою «Науковець року 2020»

В рамках Міжнародної програми «Науковець року 2020», за підтримки та участі представників Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії медичних наук України, Академії будівництва України, народних депутатів України та інших державних структур і громадських об’єднань, з метою сприяння іміджу та підтримки наукових і науково-педагогічних працівників, які професійно займаються науковою діяльністю, отримують вагомі наукові та науково-технічні результати, сприяють розвитку галузі, нагороджено орденом та почесною грамотою завідувача кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського Паску Марію Зіновіївну – за вагомі здобутки та особистий внесок у розвиток науки України.

Професор Марія Зіновіївна зробила значний внесок у створення та впровадження сучасних, інноваційних технологій якісних і безпечних харчових продуктів. Відомий вчений у галузі Науки про життя Food Science & Technology.

Об’єднує широкий колектив науковців, аспірантів, доцентів і магістрантів та студентів кафедри. Наукова спрямованість присвячена актуальним проблемам у сфері функціонування закладів ресторанного господарства, удосконалення процесів обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства, розробка нових методів та форм обслуговування, підвищення конкурентоспроможності закладів ресторанного господарства, впровадження наукових досягнень щодо розвитку організації процесів виробництва продукції і обслуговування споживачів у закладах ресторанного господарства. Уваги заслуговує питання розроблення технологій ресторанної продукції підвищеної харчової цінності, яке актуалізовано до сучасних потреб українського суспільства в галузі ресторанних технологій.

Унікальністю наукової тематики професорки є вивчення особливостей збалансованого спортивного харчування, здатність організовувати проведення обслуговування атлетів, учасників спортивних змагань залежно від виду діяльності.

Автор понад 350 праць, співавтор підручника українською «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю» та англійською мовами «Standardization, metrology, certification and quality management» (2017). Автор навчальних посібників «Організація ресторанного господарства» (2020), 11-ти деклараційних патентів на винахід; чотирьох технічних умов; двох монографій (одна із них – закордонна).

Розробник стандарту вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» для першого (бакалаврського) рівня, другого (магістерського), третього (доктор філософії) вищої освіти.

Член підкомісії зі спеціальності 181 «Харчові технології» науково+ методичної комісії №9 з будівництва та технології сектору вищої освіти науково-методичної ради МОН України.

Академік Академії наук вищої освіти України, член Наукової ради МОН України, член громадської організації громадської організації «Ресторанна гільдія», член Наукової ради МОН України, секція №24 «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології», член Центру українсько-європейського наукового співробітництва.

Щиро вітаємо професора Марію Паску та бажаємо їй натхнення до нових творчих звершень!

 

Назад

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ