Фехтувальники ЛДУФК – чемпіони України-2024 в командних змаганнях рапіристів та шпажисток

Командними змаганнями у Києві завершився Чемпіонат України-2024 з фехтування, який вперше з 2019 року об’єднав представників усіх видів зброї – рапіри, шпаги та шаблі – в одному місці. У командних турнірах чоловіків-рапіристів та жінок-шпажисток перемогу святкували збірні Львівської області. Вагомий внесок у тріумфальний виступ галицьких мушкетерів на головному старті сезону національного рівня в обох цих видах програми змагань зробили студенти та випускники кафедри фехтування, боксу і національних одноборств (завідувачка кафедри – доцент Зоряна Семеряк) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Нагадаємо, в особистих змаганнях звітного чемпіонату України львівські фехтувальники домінували саме в чоловічій рапірі та жіночій шпазі. Зокрема, одразу троє представників ЛДУФК імені Івана Боберського зійшли на медальний подіум за підсумками турніру рапіристів. 34-річний випускник нашого закладу вищої освіти Клод Юнес завоював золоту нагороду, причому зробив це вшосте поспіль! У фіналі він з рахунком 15:11 переміг 24-річного Даниїла Гойду – магістранта факультету фізичної культури і спорту, який став срібним призером. А на третій щабель п’єдесталу пошани зійшов 26-річний Максим Гаравський, який диплом про вищу освіту здобув у стінах нашого вишу.

Золота медаль особистих змагань шпажисток також відправилася до міста Лева. Її дещо несподівано виборола 16-річна Анна Максименко – вихованка СК «Львівська академія фехтування», що базується на НСК «СКІФ» ЛДУФК імені Івана Боберського. Нагадаємо, учениця заслужених тренерів України – випускника нашого закладу вищої освіти Андрія Орліковського та завідувачки кафедри фехтування, боксу і національних одноборств, доцента Зоряни Семеряк, в березні цього року стала абсолютною чемпіонкою Європи-2024 як серед кадеток, так і юніорок вікових категорій U-17 та U-20 відповідно. Зійшла на медальний подіум й випускниця нашого вишу 30-річна Ксенія Пантелєєва, яка тренується у вище згаданого Андрія Орліковського та своєї рідної тітки Діни Пантелєєвої – заслуженої тренерки України, яка так само вищу освіту здобула в стінах нашого університету.

З приємністю повідомляємо, трохи забігаючи наперед, що усі львівські фехтувальники, які стали медалістами в особистих турнірах, здобули нагороди й у командній першості, причому стали володарями медалей з найблагороднішого металу. А тепер про деякі деталі командних змагань рапіристів та шпажисток на звітному Чемпіонаті України-2024.

Усі вітчизняні шанувальники фехтування вже давно звикли, що в командних змаганнях чоловіків-рапіристів в фіналі зустрічаються збірні Києва та Львівщини (на фото вище). Так триває вже близько двох останніх десятків років поспіль, так сталося й цього разу. Цікаво, що частенько в принциповому київсько-львівському протистоянні перемагає той, хто гірше виступив в особистій першості. Але цього разу це правило не спрацювало.

Збірна Львівської області у складі Богдана Лісового та трьох представників нашого вишу – Максима Гаравського, Даниїла Гойди і Клода Юнеса, стартувала з перемоги над командою «Миколаїв – 3» (45:33) у чвертьфіналі, далі були сильнішою за «Львів – 2» (45:20), а у фіналі взяла переконливий реванш за минулорічну поразку в першої збірної Києва, яку цього разу представляли Андрій Погребняк, Дмитро Чучукало, Андрій Щерба і Богдан Пнівчук. Підсумковий рахунок – 45:27 на користь галичан, якнайкраще характеризує те, що відбувалося в «золотому» протистоянні на фехтувальній доріжці.

Додамо, що бронзовими призерами стали рапіристи з команди «Миколаїв – 1» Олександр Абрамов, Єлизар Дирда, Михайло Гурін і Максим Коржовой, які впевнено перемогли у «малому» фіналі «Львів – 2» з рахунком 45:25.

У змаганнях шпажисток на найвищу сходинку п’єдесталу так само підійнялись львів’янки (на фото вище), а саме 16-річна чемпіонка особистого турніру Анна Максименко, на два роки молодша за неї Аліна Дмитрук та досвідчені Ксенія Пантелєєва і Анастасія Івченко – ще одна випускниця кафедри фехтування, боксу і національних одноборств ЛДУФК імені Івана Боберського.

У зустрічі за вихід у півфінал галичанки в львівському дербі з рахунком 45:37 виграли у команди «Львів – 2», після чого вибили з боротьби за місце у фіналі квартет «Київ – 3», «переколовши» столичних шпажисток на сім уколів – 45:38.

У вирішальному ж поєдинку Анна Максименко, Анастасія Івченко, Ксенія Пантелєєва та Аліна Дмитрук перемогли «Київ – 1», за який виступали Влада Харькова, Олена Кривицька, Дар’я Варфоломеєва та Поліна Кулешова. Зазначимо, що окрім Кулешової, решта троє киянок є членами основного складу національної збірної України в жіночій шпазі, яка, нагадаємо, виборола путівку на командний олімпійський турнір Ігор-2024, що влітку нинішнього року пройдуть у столиці Франції Парижі.

Із самого старту фінального протистояння за «золото» львів’янки зуміли вийти вперед, але під кінець зустрічі розрив у рахунку становив усього-на-всього два уколи – 36:34 на користь галичанок. Зрештою, 14-річна Аліна Дмитрук зуміла зберегти цю перевагу в протистоянні зі значно більш досвідченою Владою Харьковою – 45:43.

«Бронзу» змагань, своєю чергою, здобула ще одна столична команда «Київ – 2» у складі Джоан Фейбі Бежури, Інни Бровко, Дарини Заболотної та випускниці нашого закладу вищої освіти Юлії Свистіль. У поєдинку за третє місце вони переконливо виграли в команди «Київ – 3» з рахунком 45:23.

Прокрутити вгору