Іван Сисак та Євген Ратушний допомогли збірній України з хокею здобути другу поспіль перемогу зі старту Чемпіонату світу-2024

У столиці Литви Вільнюсі напередодні, 28-го квітня, було зіграно матчі другого туру Чемпіонату світу 2024 року з хокею в Дивізіоні 1В, в якому виступає й національна команда України. Після перемоги у стартовому поєдинку з рахунком 8:0 над збірною Естонії, підопічні Дмитра Христича так само на «сухо», але з результатом 4:0 здолали команду Нідерландів. У складі «синьо-жовтих» в лінії оборони грали двоє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – минулорічний випускник бакалаврату факультету фізичної культури і спорту Євген Ратушний та магістрант другого року навчання цього факультету Іван Сисак, який відзначився асистом і одного разу був вилучений з майданчика на дві хвилини.

Україна – Нідерланди – 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

28 квітня. Вільнюс (Литва). Twinsbet Arena. Початок – 19:30. 283 глядачі

Судді: арбітри – Блойтер (США), Р. Маґнуссон (Швеція); лайнсмени – Ґ. Юнссон (Швеція), Мушик (Угорщина).

УКРАЇНА: Захарченко; Сисак (2 хвилини штрафу) – Мережко, Денискін – Є. Фадєєв – Бородай (2); Пангелов-Юлдашев – Дахновський, Лялька – Захаров (2) – Ворона; Андрейків – Ратушний, Пересунько – Мазур – Янішевський (2); Морозов (2) – Кривошапкін – Садовіков; Толстушко.

Головний тренер – Дмитро Христич.

НІДЕРЛАНДИ: Остервейк; Лоґінов – Кроненбурґ, Гуйсман – Сарс – Коллард; ван Ґорп (2 хвилини штрафу) – Йонґманс, Бісон – Нордеманн – де Бонт; Доп – Борґман, Тіммер – Філіппіні (4) – Схонінґ; – Тьїн-А-Тон – Спел – Фосмер; ван Барсен.

Головний тренер – Даґ Мейсон.

Шайби: 1:0 – Пангелов-Юлдашев (Садовіков, Захаров – у більшості), 07:13; 2:0 – Мережко (Янішевський, Морозов), 12:41; 3:0 – Захаров (Пангелов-Юлдашев, Лялька), 33:11; 4:0 – Пересунько (Морозов, Сисак, – у меншості), 45:44.

Кидки по воротах: 44 (16 + 16 + 12) – 16 (5 + 6 + 5).

Штрафний час: 10 (2 + 4 + 4) – 6 (2 + 4 + 0).

У другому матчі збірної України на Чемпіонаті світу-2024 тренери нашої команди вирішили дати перепочинок нападникові Данилові Трахту, котрий закинув голландцям чотири шайби в матчі торішнього чемпіонату світу. Власне, за відсутності нападника, який у стартовому поєдинку проти естонців грав у першій п’ятірці, були проведені відчутні зміни у кожній з ланок, найпомітніша з яких – у напад повернувся Олексій Янішевський, гравець, який до сезону-2023/2024 грав лише на позиції форварда, але в ході попереднього чемпіонату України перекваліфікувався в оборонця і в цьому статусі й повернувся після чотирирічної перерви в національну збірну. Тепер Олексієві знову довелося згадати старі навички.

На відміну від попередньої, цю гру наші хокеїсти розпочали в’яло і відкрили рахунок лише в середині періоду, коли дальнім кидком у більшості ворота суперників вразив Пилип Пангелов-Юлдашев. Після того гра стала жвавішою. Аж до миті, поки в зустрічі не виникла майже півгодинна пауза, пов’язана з пошкодженням льодової поверхні. В принципі, представники українського чемпіонату звикли грати в умовах непередбачуваних пауз, пов’язаних з повітряними тривогами, так що ця їх сильно не спантеличила.

Різниця полягає в тому, що вдома в схожих обставинах після догравання періоду нова 20-хвилинка розпочинається практично відразу. На чемпіонаті світу регламентована пауза була за графіком і це трохи вплинуло на азартність в діях найперше наших хокеїстів. У першому періоді вони зусиллями Ігоря Мережка ще подвоїли превагу, а в другому, відчуваючи власну ігрову вищість, діяли без особливої агресії.

Врешті, зустріч завершилася «сухою» перемогою українців з рахунком 4:0. В інших поєдинках другого туру збірна Китаю перемогла 7:1 суперників з Іспанії, а команда Литви – 6:1 Естонію. Україна, Китай та Литва після двох турів ідуть без втрат. Натомість у Нідерландів, Естонії та Іспанії залікових балів наразі немає.

Сьогодні, 29-го квітня, на Чемпіонаті світу-2024 перший з двох запланованих день відпочинку. А завтра, 30-го квітня, збірна України починаючи з 12:30 гратиме проти першого з прямих конкурентів за перемогу в турнірі – національною командою Китаю. Пряма трансляція гри на телеканалі «Суспільне Спорт».

Прокрутити вгору