Іван Желізко зіграв за збірну України U-21 з футболу у півфіналі молодіжного Євро-2023 проти Іспанії

У Румунії та Грузії, де триває фінальна частина молодіжного чемпіонату Європи-2023 з футболу серед команд вікової категорії U-21, напередодні, 5-го липня було зіграно обидва матчі півфінальної стадії плей-оф. В одному з них збірна України з рахунком 1:5 програла одноліткам з команди Іспанії і тим самим завершила виступи на Євро-2023, але за підсумками турніру, нагадаємо, вперше в історії здобула право виступити на олімпійському турнірі. «Синьо-жовті» будуть серед 16-ти учасників ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор у Парижі-2024. Зазначимо, що у матчі з іспанцями, як і в усіх попередніх поєдинках, у складі «синьо-жовтих» грав опорний півзахисник Іван Желізко – магістрант кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Іспанія (U-21) – Україна (U-21) – 5:1 (2:1)

5 липня. Бухарест. Стадіон «Стяуа». Початок – 22:00. +26°С

Арбітр – Ерік Ламбрехтс (Бельгія).

Асистенти: Йо де Вейрдт, Кевін Монтені (обидва – Бельгія).

Четвертий арбітр – Донатас Румшас (Литва).

Відеоасистент арбітра – Жером Брісар (Франція).

Асистент відеоасистента – Роб Діперінк (Нідерланди).

ІСПАНІЯ (U21): Тенас, В. Гомес, Паредес, Пачеко, Міранда, Бланко (Бернабе, 75), Баєна (Вейга, 75), Сансет (Орос, 59), Р. Санчес (Барренечеа, 59), Руїс, С. Гомес (Рікельме, 80).

Запасні: Агірресабала, Роман, Гільямон, Мартінес, Гіла, М. Санчес, Камельйо.

Головний тренер – Санті Денія

УКРАЇНА (U21): Трубін, Сич, Батагов, Таловєров, Вівчаренко (Брагару, 61), Бражко (Желізко, 61), Бондаренко (Очеретько, 76), Назаренко (Кащук, 46), Судаков, Мудрик, Сікан (Ванат, 61).

Запасні: Нещерет, Фесюн, Сирота, В’юнник, Салюк, Лях.

Головний тренер – Руслан Ротань.

Голи: Руїс (17), Сансет (24), Бланко (54), Орос (68), С. Гомес (78) – Бондаренко (13).

Попередження: Бланко (37) – Сич (44).

Нагадаємо, чотири дні тому, перемігши у чвертьфіналі Францію (3:1), молодіжна збірна України виборола для нашої країни право вперше взяти участь у футбольному турнірі Олімпіади. Тепер же «синьо-жовті» проводили півфінальний поєдинок проти команди Іспанії, з якою вже перетиналися на груповій стадії Євро-2023 та зіграли внічию – 2:2.

Порівняно з минулою грою проти французів, головний тренер української молодіжної збірної Руслан Ротань, якому допомагає випускник нашого Університету Василь Кардаш, зробив у складі нашої команди дві зміни. Зокрема, замість Кащука на позиції правого нападника з’явився Назаренко. Також, зважаючи на дискваліфікацію Криськіва через перебір жовтих карток, повернувся в основу центрфорвард Сікан.

Із перших хвилин іспанці заволоділи м’ячем і провели кілька акцентованих атак. З ударом Сансета з гострого кута впорався Трубін, а Баєна, якого знайшли передачею в штрафному, пробив повз ціль. А на 13-й хвилині «синьо-жовті» провели блискучий контрвипад, який завершився голом Бондаренка після прориву та прострілу від Мудрика – 1:0 на користь підопічних Руслана Ротаня.

Утім, дуже швидко «Фурія Роха» все перевернула, забивши двічі. На 17-й хвилині Віктор Гомес віддав класний розрізний пас на Руїса, який відправив м’яч у сітку, незважаючи на протидію Бражка, Трубіна й Таловєрова. А незабаром збірна України провалилася в опорній зоні – на ударну позицію вивели Сансета, який не схибив з-за меж штрафного і тим самим вперед у рахунку вже вийшли підопічні Санті Денії – 2:1.

Наші хлопці намагалися виправити ситуацію ще до перерви – старалися грати ширше, підключати Мудрика. У підсумку Михайло створив момент, накрутивши кількох візаві й виконавши подачу, однак голкіпер суперника Тенас парирував, як здавалося, вбивчий удар по цілі Сікана метрів з восьми.

Другий тайм розпочався з удару Бондаренка над поперечиною з-за меж штрафного. Утім, іспанцям знову вдалося нав’язати свою гру, а згодом і забити третій гол. На 54-й хвилині Бондаренко невдало перервав передачу Руїса, м’яч відскочив до Бланко, і той влучно пробив у дальній кут – 3:1 для піренейців.

Українці відповіли ударом Бондаренка з дальньої дистанції – Тенас вкотре упорався. Не зуміли переломити хід гри й заміни від Руслана Ротаня. Більше того, на 68-й хвилині піренейці знову забили – класний удар із лінії штрафного в дальній кут виконав Орос. Згодом схожим чином розписався у воротах Трубіна Серхіо Гомес. На останніх хвилинах міг забивати й Барренечеа, але нашу команду виручила стійка.

Тож збірна України поступилася в півфіналі з рахунком 1:5 і завершила свій виступ на Євро-2023 (U-21). Натомість у фіналі, який відбудеться у грузинському місті Батумі, молодіжна збірна Іспанії в суботу, 8-го липня, позмагається за континентальний титул з однолітками із Англії, які в іншому півфіналі, що відбувся трьома годинами раніше, переконливо розібралася з командою Ізраїлю – 3:0.

Прокрутити вгору