ЛДУФК прийняв Всеукраїнський турнір серед молоді U-23 пам’яті Бориса Смирновського

У Львові, на фехтувальних доріжках Універсального манежу навчально-тренувального комплексу «СКІФ» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського у суботу, 27-го квітня поточного року, відбувся традиційний Всеукраїнський турнір Uhlmann Cup Ukraine з фехтування на шпагах серед молоді вікової категорії до 23 років, присвячений пам’яті відомого львівського тренера Бориса Смирновського – випускника кафедри фехтування, боксу та національних одноборств (завідувачка – доцент Зоряна Семеряк) нашого закладу вищої освіти.

До проведення та організації звітного турніру, який є одним з головних етапів відбору до складу молодіжної збірної України, що захищатиме спортивну честь синьо-жовтого прапора на Євро-2024 (U-23), активно долучилися й викладачі, студенти та випускники нашого університету. Зокрема, головним суддею змагань був арбітр національної категорії Олександр Стаканов, який вищу освіту здобув у стінах нашого університету. Функції відповідального за проведення змагальної частини турніру виконував доцент кафедри теорії спорту та фізичної культури Сергій Смирновського – кандидат наук з фізичного виховання і спорту, майстер спорту з фехтування на шпагах, син та вихованець Бориса Смирновського. Головний секретар змагань – студентка магістратури факультету фізичної культури і спорту Дарія Чмерека – майстер спорту, суддя європейської категорії, яка цього року буде здавати іспит на суддю міжнародної категорії FIE (Міжнародної федерації фехтування). Студенти спеціалізації фехтування зробили

Вагому допомогу в підготовку манежу для проведення звітних змагань надали студенти спеціалізації фехтування кафедри фехтування, боксу та національних одноборств (завідувачка – доцент Зоряна Семеряк), які займаються на інших видах зброї. Окрім того, вони активно залучалися до обслуговування поєдинків на попередніх стадіях змагань у якості асистентів арбітрів та секретарів.

Що ж до підсумків цьогорічного Меморіалу Бориса Смирновського, то його переможцями серед представниць прекрасної статі (32 учасниці) стала ужгородська шпажистка Анастасія Голич і Андрій Опанасенко з Харкова, якому не було рівних серед чоловіків (70 учасників).

Андрій Опанасенко, який є чинним чемпіоном України в цій віковій категорії, на попередньому груповому етапі здобув шість перемог із шести в групі й кваліфікувався до туру прямого вибування під четвертим номером. В 1/16 фіналу харківський шпажист виграв у Василя Гавадзина (15:8) з Хмельницького, після чого в 1/8 фіналу додав до свого активу звитягу над Богданом Кирдою (15:6) з Києва, в чвертьфіналі впорався з Михайлом Краснюком (15:11) з Дніпра, а в півфіналі впевнено переміг ще одного киянина Дениса Лаврентьєва (15:7).

У фіналі ж Андрій Опанасенко був сильнішим за київського шпажиста Максима Перчука, який етапом раніше, в іншому півфіналі вибив із боротьби за головний приз дніпрянина Лева Корнієнка (15:10). У протистоянні за «золото» Андрій переміг Максима з перевагою у два уколи – 15:13.

Щодо жіночих частини змагань, то майбутня чемпіонка Анастасія Голич виграла п’ять із шести боїв на попередньому етапі у групі й отримала шостий номер посіву в «олімпійці». Уже в 1/8 фіналу вона перемогла дніпрянку Марію Никитюк (15:14), далі з аналогічним рахунком виграла у львів’янки Марії-Поліни Бардаш та зупинила другий номер посіву, киянку Софію Шевченко (15:11).

У фіналі, своєю чергою, на Голич чекала львівська фехтувальниця Поліна Спиридонова, яка стадією раніше перемогла іншу представницю Львова Аліну Дмитрук (15:13). Цікаво, що на екваторі бою з перевагою в п’ять уколів (8:3) перед вела Дмитрук. Однак втримати таку, цілком комфортну для шпажного фехтування перевагу вона не змогла, тож змушена була в підсумку задовольнитися бронзовою нагородою. Додамо, що і Поліна Спиридонова, і Аліна Дмитрук тренуються у Львівській академії фехтування, яка базується на навчально-тренувальному комплексі «СКІФ» нашого закладу вищої освіти.

У драматичному поєдинку за золоту медаль в дуелі між Поліною Спиридоновою та Анастасією Голич сильнішою була остання – закарпатка перемогла галичанку з перевагою тільки в один укол – 15:14. Зазначимо, що для Голич звитяга на звітному турнірі, як і загалом медаль, стала дебютною на всеукраїнському рівні.

Прокрутити вгору