Матвій Бідний: «російські спортсмени – це агенти гібридного впливу»

«Ті російські спортсмени, які дійсно проти війни – розірвали зв’язки з країною-терористкою, голосно висловили свою позицію та виступають під прапорами інших держав. Водночас, тих спортсменів, які не змінили бодай спортивне громадянство – ми розглядаємо винятково, як агентів російського гібридного впливу», – повідомив очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний в інтерв’ю польському виданню Wirtualna Polska.

Матвій Бідний уточнив, що кожна людина визначається за паспортом: «Це певний договір між людиною та державою, який визначає взаємні права та взаємні обов’язки. Російський режим використовує спортсменів для того, щоб прославляти російську агресію та показувати, що можна коїти будь-які злочини і тобі за це нічого не буде».

Очільник Мінмолодьспорту поінформував, що путінська війна зачепила кожного в Україні та забрала життя вже 455 українських спортсменів та тренерів: «Якщо росіяни не вбили когось із ваших найближчих родичів, то вони напевне вбили чи покалічили родичів ваших друзів», – говорить Матвій Бідний.

«Менше місяця тому, 21-го березня, внаслідок російського ракетного удару по Миколаєву загинула Олена Сиванич – мама провідної спортсменки збірної України зі стрибків на батуті Світлани Малькової. Наступного дня після звістки про вбивство мами, Світлана не виборола олімпійську ліцензію. Натомість, ліцензію виборола так звана «нейтральна» спортсменка з російським паспортом», – додає Матвій Бідний.

На запитання про інфраструктуру підготовки до Олімпіади, очільник Мінмолодьспорту наголосив, що попри руйнування понад пів тисячі спортивних об’єктів, українські спортсмени переважно тренуються в Україні. Також він висловив вдячність партнерам за підтримку та акцентував увагу на співпраці з Польщею: «Ми вдячні іншим країнам за допомогу та співпрацю. Особливо Польщі. 27-го березня я провів зустріч з міністром спорту Славомиром Нітрасом та заступником міністра Іренеушем Рашем. На зустрічі нас запевнили, що Польща продовжить підтримувати Україну в спортивній та молодіжній сфері».

В інтерв’ю також йшлося про роботу комісії МОК з перевірки «нейтральності» спортсменів із громадянством росії та білорусі напередодні ХХХІІІ Літніх Олімпійських Ігор у Парижі-2024. Очільник Мінмолодьспорту поінформував, що Міністерство разом із НОК України повідомляє Міжнародний олімпійський комітет про відомі факти підтримки війни російськими та білоруськими спортсменами.

«Міжнародний олімпійський комітет стоїть перед величезним викликом. Він має детально вивчити всі публічні висловлювання та дії кожного з російських та білоруських олімпійців. Для цього було створено спеціальну комісію», – зазначив Матвій Бідний.

 

Повне інтерв’ю очільника Мінмолодьспорту читайте
ЗА ПОСИЛАННЯМ

Прокрутити вгору