На чемпіонаті України-2023 легкоатлети ЛДУФК імені Івана Боберського завоювали п’ять медалей (Фото)

У Луцьку, на бігових доріжках та в секторах для стрибків, метань й штовхання стадіону «Авангард» завершився чемпіонат України 2023 року з легкої атлетики. Збірна Львівської області у загальнокомандному заліку, набравши 1160 очок, посіла високе шосте місце. Свій внесок у цей результат зробили й студенти та випускники кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Ярослав Свищ) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, в активі яких п’ять медалей – дві золоті та три бронзові.

Зокрема, першим у фіналі бігу на 3000 м з перешкодами за участі 12-ти легкоатлетів фінішував досвідчений, 32-річний випускник нашого вишу Ростислав Ростикус (на фото вище – по середині) з часом 8 хвилин 54,30 секунди. Срібний призер, на два роки старший за львів’янина Василь Коваль з Житомира відстав від чемпіона на 3,18 секунди. Зазначимо, що обидва бігуна показали свій кращий результат в поточному літньому сезоні. Володарем бронзової нагороди став значно молодший за них, 23-річний киянин Василь Сабуняк – 9 хвилин 02,73 секунди. Решта учасників фінального забігу помітно відстали від призерів.

Додамо, що Ростислав Ростикус був близьким до подіуму і в гладкому бігу на 5000 м, де замкнув ТОП-5. Від «бронзи» підопічного заслуженого тренера України Віталія Тарнакіна, який диплом про вищу освіту також здобув у ЛДУФК імені Івана Боберського, відділили 26,43 секунди.

У найскладнішій легкоатлетичній дисципліні – десятиборстві – впевнену перемогу святкував першокурсник факультету педагогічної освіти нашого Університету Владислав Різниченко (на фото вище), якому 28-го серпня виповниться 21 рік. У сумі десяти видів він набрав 6729 очок, які й принесли йому золоту медаль. Срібного призера, на чотири роки старшого за себе киянина Ярослава Богдана, Владислав випередив на 310 очок. Трійку призерів у цій дисципліні легкої атлетики, з сумою 6299 очок, доповнив 20-річний Артем Міщенко з Київської області.

Не залишився ЛДУФК імені Івана Боберського без нагороди і в змаганні з легкоатлетичного багатоборства серед представниць прекрасної статі. 23-річна магістрантка факультету фізичної культури і спорту Тетяна Білик (на фото нижче) у сумі семи видів набрала загалом 5639 очок, що принесло їй бронзову нагороду.

Зазначимо, що усі три призерки цьогорічного національного чемпіонату в підсумку показали результати, що перевищують норматив майстра спорту України. Срібна призерка, на три роки старша за Білик киянка Анісія Лочман в сумі семи видів набрала 2682 очки. А новоспечена чемпіонка України-2023 в цій дисципліні – 28-річна Дарина Слобода з Київської області взагалі показала в підсумку по-справжньому гросмейстерський результат – 5861 очко.

На бронзовий щабель медального подіуму зійшли також студент третього курсу факультету фізичної культури і спорту Руслан Реган і магістрант факультету педагогічної освіти Олександр Охрімчук, які в складі збірної Львівської області (на фото нижче) показали третій результат в естафеті 4х400 м – 3 хвилини 23,24 секунди. Зазначимо, що Руслан та Олександр бігли на третьому і четвертому етапах відповідно. А стартовий та другий відтинки бігли студент Львівського фахового коледжу спорту Ігор Музика і Юрій Васічкін – студент Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького.

А золотий та срібний комплекти медалей в чоловічій естафеті 4х400 м розіграли між собою квартети Вінницької та Сумської областей, які на фініші помітно відірвалися від інших команд. Усе вирішилося на останніх метрах четвертого, заключного етапу. В підсумку першими завершили естафету вінничани, які показали час 3 хвилини 17,55 секунди. Сумчани відстали від новоспечених чемпіонів на якусь мить – 0,21 секунди.

Ще одну бронзову нагороду для збірної Львівщини та ЛДУФК імені Івана Боберського завоювала студентка третього курсу факультету фізичної культури і спорту Аліна Лістунова (на фото нижче – крайня справа). Нагадаємо, в нинішньому літньому сезоні-2023 вона виграла чемпіонат України серед молоді, на якому вперше виконала норматив майстра спорту – 6 м 25 см. У Луцьку, на звітному національному чемпіонаті, тепер уже серед дорослих, учасниця молодіжного Євро-2023 у фінському місті Еспоо в найкращій своїй спробі стрибнула на вісім сантиметрів ближче – 6 м 17 см. Втім, цього вистачило для завоювання бронзової медалі. Вихованку ДЮСШ № 1 міста Червоноград Львівської області, якій 26-го вересня виповниться лише 20 років, «перестрибали» тільки дві значно більш досвідчені представниці Харкова – 27-річна Оксана Малогловець і на два роки молодша за неї Ірина Нерубальщук, які показали результат 6 м 61 см та 6 м 42 см відповідно і в такий спосіб стали золотою й срібною медалістками національного чемпіонату поточного року.

Близьким до місця на медальному подіумі був і жіночий квартет збірної Львівської області в естафеті 4х100 м. Олександра Жук, Анастасія Герус і Катерина Лісковська, які навчаються на першому, третьому та другому курсах відповідно факультету фізичної культури і спорту, та випускниця нашого вишу Марія Кравець в підсумку зупинили секундомір після старту через 48,89 секунди – четверте місце. Аналогічну позицію у підсумковому протоколі посіли й третьокурсник факультету фізичної культури і спорту Нікіта Родченков у фіналі бігу на 400 м (47,73 секунди) та випускник Вадим Кравчук у секторі для стрибків у висоту, подолавши планку на висоті 215 см.

ТОП-5 у бігу на 800 м з часом 1 хвилина 50,90 секунди замкнув третьокурсник факультету фізичної культури і спорту Максим Караїм, а також команда Львівської області в фіналі чоловічої естафети 4х100 м. За 44,96 секунди спільними зусиллями подолали дистанцію студенти факультету фізичної культури і спорту Руслан Реган, Роман Груй (обидва – третій курс) та Ігор Мащак (другий курс), а також магістрант факультету педагогічної освіти Олександр Охрімчук.

Одразу шестеро випускників кафедри легкої атлетики нашого вишу завершили звітний чемпіонат у своїх дисциплінах на шостому місці: Руслан Кльоз (біг 400 м з бар’єрами – 54,09 секунди), Дмитро Шеремет (метання спису – 66 м 25 см), Анастасія Матвійок (стрибки у висоту – 170 см) та Назар Чапля (біг 1500 м – 3 хвилини 56,47).

Сьомий результат – 205 см – показав у секторі для стрибків у висоту третьокурсник факультету фізичної культури і спорту Назар Боруцький. А його одногрупник Даниїл Гнатів посів аналогічну позицію у фіналі бігу на 800 м з часом 1 хвилина 52,79 секунди. У цій самій дисципліні, але серед жінок, з результатом 2 хвилини 12,24 секунди, восьмою фінішувала випускниця нашого вишу Юлія Григор’єва. А в змаганнях представниць жіночої статі у бігу на 5000 м, з часом 17 хвилин 59,37 секунди, ТОП-8 замкнула Вікторія Дуткевич, яка диплом про вищу освіту так само здобула у ЛДУФК імені Івана Боберського. На восьмому місці завершив звітний чемпіонат України-2023 у Луцьку й магістрант факультету педагогічної освіти нашого вишу Руслан Касьянов, який у секторі для стрибків у довжину серед чоловіків показав результат 6 м 95 см.

Прокрутити вгору