Олімпійська збірна України з футболу отримала суперників по груповому турніру Ігор-2024

Напередодні, 20-го березня, в передмісті Парижа Сен-Дені, у штаб-квартирі столиці ХХХІІІ літніх Олімпійських Ігор-2024, Pulse, відбулася церемонія жеребкування футбольних турнірів головного змагання чотириріччя планетарного рівня. Серед інших отримала своїх суперників і олімпійська збірна України, серед кандидатів до якої є й квартет представників кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студенти третього курсу Ілля Квасниця, Олег Федор і Віталій Роман, а також випускник Іван Желізко.

Олімпійська футбольна збірна України, перебуваючи в четвертому кошику, отримала в суперники по групі «В» – Аргентину, Марокко та третю команду Азії. Свої матчі групового етапу «синьо-жовті» проведуть 24-го, 27-го і 30-го липня.

ХХХІІІ ЛІТНЯ ОЛІМПІАДА2024. ФУТБОЛ. ЧОЛОВІКИ. СКЛАД ГРУП:

Група «А»:
Франція, США, переможець міжконтинентального плей-оф Гвінея – АФК-4, Нова Зеландія

 

Група «В»:
Аргентина, Марокко, АФК-3, Україна

 

Група «С»:
АФК-2, Іспанія, Єгипет, Домініканська Республіка

 

Група «D»:
АФК-1, Парагвай, Малі, Ізраїль

 

КАЛЕНДАР ГРУПИ «В»:

24.07.2024

Аргентина – Марокко (16:00, Сент-Етьєн)

АФК-3 – Україна (20:00, Ліон)

 

27.07.2024

Аргентина – АФК-3 (16:00, Ліон)

Україна – Марокко (18:00, Сент-Етьєн)

 

30.07.2024

Україна – Аргентина (18:00, Ліон)

Марокко – АФК-3 (18:00, Ніцца)

 

Примітка: час початку матчів – київський

 

Зазначимо, що дві найкращі команди групи «В» за сіткою виходять на представників групи «А».

Формат олімпійського турніру традиційний: боротьба в чотирьох групах по чотири команди в кожній, по дві найсильніші виходять у плей-оф, потім матчі плей-оф – чвертьфінали, півфінали, матч за третє місце й фінал (9-го серпня, Париж, стадіон «Парк де Пренс»).

Нагадаємо, що минулого літа, перемігши Францію (3:1) у чвертьфінальному матчі Євро-2023 (U-21) і здобувши путівку до півфіналу, наша команда досягла історичного успіху – виборола для країни право вперше виступити на футбольному турнірі Олімпіади. Разом з Україною ліцензії на літні Ігри-2024 від Європи в цій дисципліні через молодіжне Євро-2023 здобули збірні Іспанії та Ізраїлю.

На сьогодні відомі вже 12 учасників чоловічого футбольного турніру ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор 2024 року, які змагатимуться в період із 24-го липня до 9-го серпня в семи містах Франції: Парижі, Марселі, Ліоні, Бордо, Сент-Етьєні, Ніцці та Нанті.

У змаганнях, згідно з регламентом, можуть узяти участь гравці, які народилися після 1-го січня 2001 року. Крім того, кожна команда може внести до заявки трьох футболістів, які старші цього віку.

Загалом у турнірі візьмуть участь 16 збірних: Франція – як господар, три команди представлятимуть Європу (Україна, Іспанія, Ізраїль), три – Африку (Марокко, Єгипет, Малі), три – Азію (стануть відомі до 3-го травня), дві – Південну Америку (Парагвай, Аргентина), дві – зону КОНКАКАФ (США, Домініканська Республіка), одна – Океанію (Нова Зеландія), також до них приєднається переможець плей-оф між четвертими командами Африки (Гвінея) та Азії.

Додамо, що чинним переможцем Олімпіади з футболу серед чоловічих збірних є Бразилія, яка в Токіо-2020 у фіналі здолала Іспанію (2:1). Цього разу вона навіть не пройшла відбір, посівши в Південній Америці третє місце.

Нагадаємо, у межах підготовки до турніру олімпійська збірна України в період із 17-го до 27-го березня проведе навчально-тренувальний збір в угорському Сегеді та товариський матч з Японією (25-го березня) в місті Фукуока. До складу «синьо-жовтих» запрошено й Івана Желізка та Олега Федора. Водночас Ілля Квасниця та Віталій Роман отримали виклик до молодіжної збірної України U-21, яка наразі перебуває на тренувальному зборі в турецькому місті Анталья і вже завтра, 22-го березня, проведе контрольний спаринг проти збірної Марокко U-23. А у вівторок, 26-го березня, в межах відбірного етапу молодіжного чемпіонату Європи (U-21) зіграє у гостях проти однолітків з Азербайджану. Гра пройде в Баку, на полі стадіону «Азерсун Арена». Зустріч розпочнеться о 14:00 за київським часом.

Прокрутити вгору