Українці здобули 12 медалей на XVІI літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі у Словенії українці завоювали 12 медалей

У словенському Маріборі завершився XVІI літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль (ЄЮОФ-2023). В активі збірної України 12 медалей – одна золота, п’ять срібних та шість бронзових. У складі «синьо-жовтої» дружини змагалися й два представники Львівщини: 15-річний велогонщик на шосе Тарас Іванник і 16-річний дзюдоїст Данило Федорик (вагова категорія до 66 кг), тренери яких – Тарас Пилипів та Тетяна Гаврилова відповідно вищу освіту здобули у стінах Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

На юнацькому континентальному форумі в Мариборі українська команда була представлена 55-ма атлетами у семи видах спорту – велоспорті (шосе), велоспорті (трек), баскетболі 3х3, дзюдо, легкій атлетиці, спортивній гімнастиці та плаванні.

Володаркою золотої нагороди стала легкоатлетка Ольга Машанєнкова у бігу на 400 м з бар’єрами з рекордом України серед дівчат – 56,28 секунди. 16-річна спортсменка захистила свій титул чемпіонки минулорічного ЄЮОФ-2022 у словацькій Банській Бистриці.

Срібні медалі українці завоювали у плаванні – Микола Котенко (200 м батерфляй) і Нікіта Шеремет (50 м вільний стиль), легкій атлетиці – Ілля Саєнко (метання списа), дзюдо – Анна Олійник-Корнійко (вагова категорія понад 63 кг) та спортивній гімнастиці – Іван Рудий (паралельні бруси).

Бронзові нагороди здобули Крістіна Опанасенко (дзюдо, вага до 63 кг), Антон Денисенко (плавання, 200 м на спині), Микола Котенко (плавання, 100 м батерфляєм), Святослав Швед (спортивна гімнастика, паралельні бруси), Іван Рудий (спортивна гімнастика, поперечина) та змішана команда з дзюдо – Маргарита Мірошніченко ( вага до 48 кг), Крістіна Опанасенко (вага до 63 кг), Анна Олійник-Корнійко (вага понад 63 кг), Дар’я Доля (вага понад 63 кг), Данило Кравченко (вага до 60 кг), Тарас Нєльзєв (вага до 81 кг), Артур Амірян (вага до 81 кг) і Ярослав Омельченко (вага понад 81 кг).

В понеділок, 31-го липня, національна юнацька збірна повернулась в Україну. Окрім 12 нагород юні «синьо-жовті» олімпійці привезли додому яскраві враження та позитивні емоції. Того ж дня в столичному Олімпійському домі відбулась зустріч керівництва Національного олімпійського комітету України й профільного міністерства із медалістами та представниками офіційної делегації України.

Міністр молоді та спорту України, президент НОК України Вадим Гутцайт поспілкувався з підлітками та дізнався про їхні враження від Фестивалю в Мариборі. У вітальному слові лідер олімпійського руху в Україні наголосив, що медалі спортсменів – це заслуга всієї команди. Він подякував усім спортсменам, тренерам, представникам штабу, міністерства та НОКу за командну роботу.

Слова вдячності від імені всіх спортсменів висловили дворазові призери ЄЮОФ-2023 – гімнаст Іван Рудий та дзюдоїстка Крістіна Опанасенко. Вони передали Вадиму Гутцайту Державний прапор України (на фото нижче), з яким їх проводжали на Фестиваль і на якому всі цьогорічні медалісти залишили на згадку свої підписи.

Водночас, на згадку про участь у цьому мультиспортивному континентальному спортивному заході всі представники команди отримали символічні фото з побажаннями олімпійського чемпіона Вадима Гутцайта. Під час зустрічі президент НОК України вручив призерам та їхнім тренерам пам’ятні подарунки. А на згадку про зустріч зробили спільне фото.

Додамо, що господарем наступного, XVIII літнього ЄЮОФ у 2025 році буде місто Скоп’є (Північна Македонія).

Прокрутити вгору