Юлія Джима сьогодні у складі збірної України в змішаній естафеті стартує на чемпіонаті світу-2024 з біатлону

У чеському містечку Нове Мєсто сьогодні, 7-го лютого, стартує чемпіонат світу 2024 року з біатлону – головне змагання стріляючих лижників сезону-2023/2024. У складі збірної України на лижних трасах та стрільбищі арени Vysoсina Arena буде змагатися й представниця кафедри зимових видів спорту (завідувач – доцент Андрій Казмірук) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – 33-річна випускниця магістратури факультету фізичної культури і спорту, олімпійська чемпіонка Ігор-2014, заслужений майстер спорту Юлія Джима (на фото нижче).

Чемпіонат світу з біатлону – головний старт поточного сезону-2023/2024 для стріляючих лижників. У 2024 році світова першість з біатлону вперше за 11 років відбудеться у чеському Нове Мєсто та триватиме упродовж 12 змагальних днів – з 7-го до 18-го лютого (з перервами 8-го, 12-го та 16-го лютого). Календар планетарного форуму складається з 12-ти гонок і містить повну програму: спринти, гонки переслідування (персьюти), індивідуальні гонки, класичні та змішані естафети, а також масстарти, які відбудуться в останній день змагань.

На чемпіонаті світу виступить і збірна України, яка відправилася в Нове Мєсто у складі 11-ти біатлоністів (шість – у жіночій команді, п’ять – у чоловічій). Заявка збірної України на світову першість є найсильнішою, а в порівнянні з Євро-2024 до неї повертається Юлія Джима, яка після шостого етапу Кубка світу в італійському Антгольці-Антерсельві цілеспрямовано готувалася до чемпіонату світу.

СКЛАД ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ НА ЧЕМПІОНАТ СВІТУ2024:

Жінки – Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Ірина Петренко, Христина Дмитренко, Анна Кривонос, Любов Кип’яченкова.

Чоловіки – Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Денис Насико, Тарас Лесюк.

Цікаво, що чемпіоном світу з цього складу збірної України ставав лише капітан чоловічої команди Дмитро Підручний, який виграв гонку переслідування в шведському Естерсунді у 2019 році. А от лідер жіночої команди Юлія Джима здобула олімпійське «золото» Ігор-2014 в естафеті, але жодного разу не була чемпіонкою світу. При цьому вона дворазова срібна і триразова бронзова призерка чемпіонатів світу в естафеті.

Усі гонки чемпіонату світу-2024 в Україні можна переглянути на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, місцевих каналах Суспільного, а також на телеканалах Sport 1, Eurosport 1 та Eurosport 2.

Чемпіонат світу з біатлону-2024 розпочнеться змішаною класичною естафетною гонкою, яка стартує сьогодні, 7-го лютого, о 18:20 за київським часом. На старт цієї дистанції заявилися 25 країн-учасниць, серед яких є й Україна. Згідно з форматом змішаної естафетної гонки, перші два етапи проведуть чоловіки, наступні два – жінки. Кожен зі спортсменів долатиме 6 кілометрів дистанції – три кола по 2 кілометри. На двох вогневих рубежах (після першого кола «лежка», після другого – «стійка») біатлоністи матимуть по три додаткові патрони, у разі промахів.

Склад збірної України на класичну змішану естафету заявлено наступний: Артем Прима – Дмитро Підручний – Юлія Джима – Ірина Петренко. Цікаво, що старший тренер жіночої команди Микола Зоц до останнього сумнівався між розподілом етапів. Зрештою, Юлія Джима бігтиме третій етап, а Ірина Петренко буде фінішеркою команди.

Зазначимо, що Дмитро Підручний – незмінний учасник класичних змішаних естафет світової першості в складі збірної України з 2015 року. Відтоді збірна із капітаном чоловічої команди двічі фінішувала за крок від подіуму – на четвертих місцях. Юлія Джима бігтиме класичний мікст чемпіонату світу вчетверте поспіль. Досі вона ніколи не була фінішеркою «синьо-жовтих» у класичній змішаній естафеті на цьому рівні. Артем Прима втретє змагатиметься у міксті чемпіонатів світу. А Ірина Петренко дебютує на цьому рівні в класичних змішаних естафетах.

Нагадаємо, що Дмитро Підручний – єдиний біатлоніст у складі, що брав участь у класичній змішаній естафеті Євро-2024, де українці посіли дев’яте місце. Спільно із Джимою він біг мікст Кубка світу поточного сезону на шостому етапі в італійському Антгольці, а Прима та Петренко в одній команді провели першу змішану естафету змагального року й посіли восьме місце на першому етапі Кубка світу в шведському Естерсунді.

Головний тренер чоловічої збірної України, словацький фахівець Юрай Санітра так пояснив вибір двох спортсменів на сьогоднішню естафетну гонку: «Я дивився на стан зараз спортсменів, трохи на досвід на таких стартах. Примі після старту на Євро-2024 в Брезно-Осрблі зробив спеціальну програму, щоб він був готовий на перший етап на чемпіонаті світу. А від Підручного очікуємо, що він підтримає естафету і покаже себе в хорошій формі. Це буде хороша підготовка для нього перед наступними стартами».

Микола Зоц, тренер жіночої збірної України, також пояснив свій вибір до складу команди на класичну змішану естафету: «Не було у нас багато варіантів, чесно кажучи. Дивлячись на сьогоднішній стан дівчат, і Юлії Джими, і Іри Петренко – вони більш стабільні, мають досвід таких гонок. Варіантів не дуже багато було. Дякуючи Богу, на чемпіонаті Європи в Іри не дуже був хороший стан. Зараз він значно покращився, у зв’язку з цим інших варіантів у нас фактично не було».

Усі інші збірні теж виставили оптимальні склади на класичну змішану естафету. Під першим номером піде в гонку Норвегія, у складі якої обидва брати Бьо, а також Каролін Кноттен та Інгрід Тандреволл. У французів першу в кар’єрі естафету на рівні чемпіонату світу проведе 22-річний Ерік Перро, а у німців – 30-річний Філіпп Наврат.

СКЛАДИ ФАВОРИТІВ ЗМІШАНОЇ ЕСТАФЕТИ НА НИНІШНЮ ГОНКУ:

Норвегія: Тарьєй Бьо – Йоганнес Бьо – Каролін Кноттен – Інгрід Тандреволл

Франція: Ерік Перро – Кантен Фійон Майє – Жюстін Бреза-Буше – Жулья Сімон

Італія: Дідьє Біона – Томмасо Джакомель – Доротея Вірер – Ліза Вітоцці

Німеччина: Юстус Штрелоу – Філіпп Наврат – Франциска Пройсс – Ванесса Фогт

Швеція: Себастьян Самуельссон – Мартін Понсілуома – Ганна Еберг – Ельвіра Еберг

Повний стартовий протокол на сьогоднішню гонку

Додамо, що звання чинних чемпіонів світу в класичному міксті в Нове Мєсто відстоюватиме збірна Норвегії. У 2023 році четвірка в складі Інгрід Тандреволл, Марти Ройзеланн, Штурли Легрейда та Йоганнеса Бьо випередила на подіумі Італію («срібло») та Францію («бронза»), а Україна посіла десяте місце.

БІАТЛОН. ЧЕМПІОНАТ СВІТУ2024

7 – 18 лютого. Нове Мєсто (Чехія). Vysoсina Arena

РОЗКЛАД ГОНОК

7 лютого (середа)

18:20
Класична змішана естафета

 

9 лютого (п’ятниця)

18:20
Спринт 7.5 км. Жінки

 

10 лютого (субота)

18:05
Спринт 10 км. Чоловіки

 

11 лютого (неділя)

15:30
Гонка переслідування 10 км. Жінки

18:05
Гонка переслідування 12.5 км. Чоловіки

 

13 лютого (вівторок)

18:10
Індивідуальна гонка 15 км. Жінки

 

14 лютого (середа)

18:20
Індивідуальна гонка 20 км. Чоловіки

 

15 лютого (четвер)

19:00
Одиночна змішана естафета

 

17 лютого (субота)

14:45
Естафета 4х6 км, Жінки

17:30
Естафета 4х7.5 км, Чоловіки

 

18 лютого (неділя)

15:15
Мас-старт 12.5 км, Жінки

17:30
Мас-старт 15 км, Чоловіки

Прокрутити вгору