Жіноча і чоловіча команди з регбі-7 ЛДУФК імені Івана Боберського – чемпіони XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 (Фото)

У Львові, на зеленому полі затишного стадіону «Юність», що знаходиться у міському Парку культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького, в рамках XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 відбувся турнір з регбі-7 серед жіночих та чоловічих команд закладів вищої освіти. За його підсумками обидва красені кубки та комплекти золотих медалей вибороли регбісти і регбістки Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яких до звітного турніру готували викладач кафедри спортивних і рекреаційних ігор Олександр Пазичук та випускники нашого вишу Артем Глинка і Євгеній Тарасенко, які на клубному рівні тренують львівські команди «Левиці» і «Сокіл» відповідно.

Загалом за нагороди турніру з регбі-7 вели боротьбу 12 команд – сім жіночих та п’ять чоловічих. Першими на високоякісний газон гостинного стадіону «Юність», який вже не один рік є фактично меккою вітчизняного регбі, вийшли представниці прекрасної статі. На попередньому етапі сім команд-учасниць, відповідно до рейтингу, було розподілено на дві групи. По завершенні ігор у групах, переможці в фінальному поєдинку визначали чемпіона і срібного призера. Команди, які посіли у групах друге місце, в очному протистоянні розіграли «бронзу». Також було зіграно матч за п’яту підсумкову позицію – у ньому грали команди, що в групах стали третіми. А четверта команда групи «А» посіла у фінальній класифікації сьоме місце.

Цікаво, що місця в групах визначалися за різними системами. Зокрема, у групі «А» грало чотири команди, тож тут спочатку було зіграно два півфінали, переможці яких в очній зустрічі боролися за перше і друге місце, а невдахи, відповідно, за третє та четверте. У першому півфіналі регбістки Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яких до турніру готували Артем Глинка та Олександр Пазичук, впевнено обіграли команду Сумського державного університету (СумДУ). Фінальні цифри на табло – 29:0 – якнайкраще характеризують хід гри. За переваги однієї з команд пройшов й інший півфінал групи «А», в якому Хмельницький національний університет (ХНУ) з рахунком 27:7 обіграв Західноукраїнський національний університет міста Тернопіль (ЗУНУ). У грі за третє місце в групі «А» тернополянки з рахунком 22:17 вирвали перемогу в сумчанок. А в матчі за перше місце ЛДУФК імені Івана Боберського не залишив суперницям з ХНУ жодних шансів на позитивний результат. Фінальний свисток зафіксував виграш наших дівчат з рахунком 29:7.

У групі «Б» грали три команди, які зіграли турнір в одне коло. Переможцем стала студентська збірна закладів вищої освіти Кременецького району Тернопільської області, яка обіграла команди Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій імені Степана Гжицького з рахунком 19:7 та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу – 24:5. У матчі за друге місце в групі «Б» дівчата з ЛНУВМіБ імені Степана Гжицького з «сухим» рахунком взяли гору над регбістками з Івано-Франківська – 17:0.

По завершенні групового етапу, відбулися стикові поєдинки. В матчі за п’яте місце ЗУНУ з Тернополя виграв у ІФНТУНіГ – 15:5. Бронзовими призерками стали регбістки з ЛНУВМіБ імені Степана Гжицького, які в грі за третю підсумкову позицію з перевагою у десять ігрових очок перемогли суперниць з ХНУ – 17:7. А титул чемпіонок з регбі-7 XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 здобула команда Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (на фото вище). В фіналі наші красуні переконливо, з рахунком 26:7, обіграли студентську збірну ЗВО Кременецького району Тернопільської області.

Додамо, що золотими медалями нагороджені капітан команди Тетяна Мороз, яка навчається на четвертому курсі факультету педагогічної освіти, першокурсниці цього факультету Анна Струк і Ольга Козюк, студентки третього курсу факультету фізичної культури і спорту Христина Фурніка, Анна Ващук і Анна Колядка, а також Яна Галдун й Христина Кужда – першокурсниця і другокурсниця цього факультету відповідно та випускниця нашого вишу Олександра Ліщинська. Окрім них, на поле виходили й дві студентки Національного університету «Львівська політехніка» – Вікторія Шепель і Діана Шварик, що дозволено Регламентом змагань.

У чоловічому турнірі за нагороди головного студентського змагання року національного рівня вели боротьбу п’ять команд: Західноукраїнський національний університет м. Тернопіль (ЗУНУ), Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНіГ), Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського (ЛДУФК), Сумський державний університет (СумДУ) та Хмельницький національний університет (ХНУ). Переможця та призерів визначали за підсумками турніру в одне коло – кожна з команд по одному разу зіграла проти кожного із суперників.

Дві команди, ІФНТУНіГ та СумДУ, за рівнем майстерності поступалися решті колективів, тож нагороди в очних іграх розіграли регбісти ХНУ, ЗУНУ та господарі турніру – ЛДУФК імені Івана Боберського. Втім, за великим рахунком, й тернополяни, хоча й грали дуже самовіддано і абсолютно точно заслужили бронзовий комплект нагород, на більше певно розраховувати не могли. В іграх проти львів’ян та хмельничан вони лише по разу спромоглися «підкорити» місто суперника, тож цілком закономірно, що в підсумку зазнали поразок з рахунком 5:28 та 5:17 відповідно.

Натомість поєдинок ЛДУФК імені Івана Боберського – Хмельницький національний університет, який фактично був «золотим» фіналом, став справжньою окрасою не тільки чоловічого, а й загалом усього турніру з регбі-7 в програмі XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023. До гри більшість фахівців віддавала перевагу господарям поля. Схоже, до певної міри так вважали й самі гравці нашої команди. Як наслідок, у першому таймі на полі домінували хмельничани, які виконавши своє завдання мінімум – забезпечили собі «срібло», цілком слушно вирішили, що їм до снаги замахнутися й на «золото». У підсумку за перші сім хвилин ігрового часу підопічні Євгенія Тарасенка та Олександра Пазичука, не тільки не провели жодної результативної дії в атаці, а ще й двічі провалилися в обороні, дозволивши гостям виконати дві «спроби», одну з яких вони реалізували. Тож на перерву суперники пішли за рахунку 12:0 на користь регбістів ХНУ.

Розпочинати другий тайм у регбі-7 з «–12» з метою виграти гру – справа дуже складна. Адже на гравців тисне не лише відповідальність за результат, а й час гри, якого дуже мало. Втім, після чоловічої розмови зі своїми тренерами в перерві, наші хлопці другу половину зустрічі розпочали так, ніби це був головний матч у їхньому житті. Гра щойно поновилася, стало зрозуміло, що «інфізівці» під час перепочинку не тільки слухали своїх наставників – головне, вони їх почули!

«Розмочити» рахунок вдалося доволі швидко. Вже перша, затяжна атака віялом врешті решт закінчилася тим, що Олег Каспрук поклав м’яча у залікове поле хмельничан. На жаль, Ігор Єфанов не зумів реалізувати спробу. Тож відставання господарів від гостей у рахунку скоротилося до семи ігрових очок – 5:12. Однак другої результативної дії від наших хлопців довелося чекати доволі довго. Регбісти ХНУ дуже щільно діяли в обороні, перекриваючи практично всі підходи до своєї «заліковки». І все таки постійний тиск на захист суперника приніс результат. Один з лідерів команди ЛДУФК імені Івана Боберського – неймовірно прудконогий Данило Козак, отримавши своєчасну передачу на хід від Даниїла Гапона, як то кажуть, включив четверту швидкість, на віражі обійшов п’ятьох суперників і поклав м’яч у залікове поле акурат по центру воріт, аби мати максимально зручну позицію для реалізації спроби, яку за мить сам влучно й виконав. Тож рахунок за хвилину до закінчення основного ігрового часу став рівним – 12:12.

Здавалося, фінал не обійдеться без додаткового часу. Зазначимо, що в матчах плей-оф з регбі-7, за нічийного рахунку суперники в овер-таймі грають до першої будь-якої результативної дії однієї з команд. Однак підопічні Євгенія Тарасенка та Олександра Пазичука, що називається, вирішили не відкладати справу у довгу шухляду. Заволодівши м’ячем після його введення у гру, «інфізівці» провели масовану атаку, знову змусивши помилитися оборону хмельничан, і той таки Данило Козак, цього разу по правому флангу, заніс м’яч у «заліковку». Реалізувати, щоправда, свою третю спробу, на відміну від другої, нашим хлопцям не вдалося – м’яч після удару пройшов поряд з ближньою стійкою. Втім, це вже не мало ніякого значення. Адже час фінального матчу уже закінчився. А значить команда Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського здобула супервольову перемогу з рахунком 17:12 і в такий спосіб стала чемпіоном XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 з регбі-7!

Додамо, що «золотий» тріумф кували (на фото вище) магістранти Юрій Колосовський (факультет фізичної культури і спорту), Андрій Луковський (факультет педагогічної освіти) і Олег Кобасяр (факультет фізичної терапії та ерготерапії), першокурсник факультету педагогічної освіти Георгій Полікарпов, випускник Остап Грищенко і шестеро студентів факультету фізичної культури та спорту – першокурсники Ігор Єфанов і Даниїл Гапон, другокурсник Данило Козак та третьокурсники Андрій Бондарчук, Олег Каспрук і Орест Мокрий, а також Орест Адамик.

XVIII ЛІТНЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА УНІВЕРСІАДА2023

РЕГБІ7. ПІДСУМКОВА КЛАСИФІКАЦІЯ КОМАНД

ЖІНКИ

1. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського

2. Студентська збірна ЗВО Кременецького району Тернопільської області

3. Львівський національний університет ветеринарної медицини і біотехнологій імені Степана Гжицького

4. Хмельницький національний університет

5. Західноукраїнський національний університет м. Тернопіль

6. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

7. Сумський державний університет

ЧОЛОВІКИ

1. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського

2. Хмельницький національний університет

3. Західноукраїнський національний університет м. Тернопіль

4. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

5. Сумський державний університет

Прокрутити вгору