Четверо гандболісток ЛДУФК допомогли жіночій збірній України обіграти команду Ізраїлю у двох матчах відбору на Євро-2024 (Фото)

Національна жіноча збірна України з гандболу, у складу якої грало четверо студенток і випускниць кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, а тренером воротарок є Оксана Площинська, яка вищу освіту здобула в нашому виші, зіграла два поєдинки відбірної кампанії до Чемпіонату Європи-2024 з командою Ізраїлю. Обидва протистояння на паркеті Mestská Sportova hala Sala у словацькому місті Шаля завершилися звитягами «синьо-жовтих».

Ізраїль – Україна – 27:28 (13:14)

ІЗРАЇЛЬ: Нісемзон, Бен Зікрі – Вакрат (9 голів), Сторожук (5), Ізак (3), Teпліцька (2), Ґавза (3), Лезінська (2), Aшурі (1), Шауль (2), Ґербі, Таль, Шохан, Кохен, Аклер, Креф.

Головний тренер – Ґілад Maoр.

Тренери: Вероніка Ґрозовскі Чіріта, Тамар Сендік, Сіма Шерлін.

УКРАЇНА: Балог, Салтанюк – Смбатян (2 голи), Соскида (5), Компанієць (1), Оржаховська, Нестеренко (2), Когуч, Петрів (2), Дяченко, Краснянська (2), Науменко, Колодюк (2), Лакатош (3), Пойманова (1), Горільська (8).

Головний тренер – Борис Чижов.

Тренери: Ольга Передерій, Оксана Площинська.

Наш заклад вищої освіти у жіночій збірній України з гандболу, в звітних поєдинках кваліфікації континентального форуму проти ізраїльтянок, окрім тренерки голкіперів Оксани Площинської, представляли студентки факультету педагогічної освіти Олеся Дяченко і Ванесса Лакатош, які навчаються на четвертому і першому курсі відповідно, а також випускниці Вікторія Салтанюк і Тамара Смбатян.

На арені Mestská Sportova hala Sala у словацькому місті Шаля жіноча збірна України з гандболу грала свій третій матч відбору на чемпіонат Європи-2024. У суперниках – номінальний господар поєдинку збірна Ізраїлю. Як і прогнозувалось, матч не був простим. Ізраїль днем раніше також у Шаля грав проти Словаччини і, хоча поступився (22:31), натомість увійшов в ігровий тонус. Для нашої ж національної команди ця гра була першою після великих кадрових змін, як тренерських, так і в складі.

Перший матч проти Ізраїлю став дебютним у збірній відразу для шістьох гравчинь, їх вік від 17 до 21 року. Це Надія Пойманова, Ірина Краснянська, Валерія Нестеренко, Анастасія Оржаховська, Аліса Петрів та Ванесса Лакатош. Нагадаємо також і список кадрових втрат: не грали Євгенія Левченко, Дар’я Кот, Мілана Шукаль, Ірина Глібко, Діана Дмитришин, Тетяна Поляк, Марія Гладун, Ірина Прокоп’як, Катерина Козак і Мар’яна Маркевич. Зазначимо, що окрім перших трьох, решта, а це семеро гравчинь – студентки та випускниці ЛДУФК імені Івана Боберського.

Брак зіграності, хвилювання, втрати, нереалізація моментів – все це було, напевне, неминучим у грі нашої команди, адже на майданчику був суттєво оновлений і омолоджений колектив. Втім характер, достатній рівень майстерності, а ще напрацювання, які були зроблені на зборах під керівництвом тренерів Бориса Чижова, Ольги Передерій та Оксани Площинської, все ж дозволили здобути вкрай важку і драматичну перемогу.

Перший тайм завершився за мінімальної переваги України – 14:13, хоча наші дівчата у середині першої половини мали перевагу в три голи.

У другому таймі українкам вдалось відірватись на 8 м’ячів (на 40-й хвилині рахунок був 22:14 на користь України), але далі Ізраїль показав характер та відігрався. За три хвилини до завершення матчу на табло були нічийні 27:27. В цей момент Каріна Соскида закидає 28-й гол збірної України.

Наступні три хвилини стали бенефісом воротарів. Обидві грали надійно, але вирішальний порятунок зробила, все ж таки, українка. За 20 секунд до завершення матчу Вікторія Салтанюк здійснила шикарний сейв і врятувала перемогу для збірної України. Тож фінальний рахунок 28:27 на користь збірної України.

Відзначимо Лілію Горільську. 36-річна лінійна у першому матчі після повернення до збірної України стала найкращою бомбардиркою команди – вісім голів. П’ять м’ячів закинула Каріна Соскида, яка ще ніколи не мала у збірній так багато ігрового часу і зуміла виправдати довіру тренерів. Дебютні голи за національну команду закинули Валерія Нестеренко, Ванесса Лакатош, Надія Пойманова, Аліса Петрів та Ірина Краснянська. А найкращою снайперкою матчу стала представниця збірної Ізраїлю Шира Вакрат, в активі якої дев’ять голів.

Україна – Ізраїль – 32:28 (19:14)

УКРАЇНА: Балог, Вікторія Салтанюк – Смбатян (2голи), Соскида (5), Компанієць (1), Оржаховська, Нестеренко (3), Когуч (3), Петрів, Дяченко, Краснянська (4), Науменко (1), Колодюк (3), Лакатош (4), Пойманова (4), Горільська (2).

Головний тренер – Борис Чижов.

Тренери: Ольга Передерій, Оксана Площинська.

ІЗРАЇЛЬ: Нісемзон, Бен Зікрі – Вакрат (7 голів), Сторожук (1), Ізак (1), Teпліцька (2), Ґавза, Лезінська (3), Aшурі (3), Шауль (6), Ґербі (4), Таль, Шохам, Кохен (1), Аклер, Креф.

Головний тренер – Ґілад Maoр.

Тренери: Вероніка Ґрозовскі Чіріта, Тамар Сендік, Сіма Шерлін.

За два дні суперниці знову зустрілись на арені Mestská Sportova hala Sala. І знову вийшла драматична битва. У першому таймі обидві команди впродовж трьох хвилин не могли відкрити рахунок – чудово грали голкіперки обох команд. Першими забили ізраїльтянки, але у підсумку, українки змогли завершити спочатку першу половину матчу на свою користь – 19:14, а потім і увесь матч – фінальний рахунок 32:28.

Карина Соскида знову продемонструвала свій бомбардирський хист. У цьому матчі саме вона стала найкращою снайперкою збірної України – в її активі п’ять голів. А найкращою бомбардиркою матчу, як і в першій грі, стала представниця збірної Ізраїлю Шира Вакрат, яка закинула сім м’ячів.

Це був четвертий матч жіночої збірної України у відборі на чемпіонат Європи-2024, у трьох з них наші дівчата перемоги. Завдяки цьому українки наразі займають друге місці турнірної таблиці групи 2 і в них гарні шанси вийти до фінальної частини Євро-2024.

Додамо, що наступні матчі українки проведуть 4-го і 7-го квітня нинішнього року, коли в двох заключних турах відбору зіграють проти Німеччина та Словаччини відповідно. Обидва поєдинки пройдуть у німецькому Гайдельбергу.

ГАНДБОЛ (ЖІНКИ). ВІДБІР НА ЄВРО2024. ГРУПА 2

РЕЗУЛЬТАТИ ЗІГРАНИХ МАТЧІВ

2023 рік

12 жовтня
Німеччина – Україна – 31:24 (15:14)

15 жовтня
Україна – Словаччина – 25:20 (14:9)

2024 рік

28 лютого
Словаччина – Ізраїль – 31:22 (16:9)

29 лютого
Словаччина – Німеччина – 18:40 (8:20)

29 лютого
Ізраїль – Україна – 27:28 (13:14)

2 березня
Україна – Ізраїль – 32:28 (19:14)

3 березня
Німеччина – Словаччина – 32:18 (19:11)

 

РОЗКЛАД РЕШТИ МАТЧІВ

3 квітня
Україна – Німеччина

Ізраїль – Словаччина

7 квітня
Німеччина – Ізраїль

Словаччина – Україна

 

Дату поєдинку Ізраїль – Німеччина – наразі не визначено

 

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ

1. Німеччина – 6 очок (3 матчі, м’ячі 103–60)
2. Україна – 6 (4, 109–106)
3. Словаччина – 2 (, 87–119)
4. Ізраїль – 0 (3, 77–91)

 

Додамо, що на Євро вийдуть перше і друге місця кожної групи, а також чотири найкращі команди, що посядуть треті місця. Усього у відборі вісім груп.

Прокрутити вгору