Даниїл Гойда і Ростислав Герцик – призери XXVIII Всеукраїнського турніру з фехтування пам’яті Вадима Андрієвського

Напередодні, 21-го грудня, в Універсальному манежі навчально-спортивного комплексу «СКІФ» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського завершився традиційний, ХХVIIІ Всеукраїнський турнір з фехтування пам’яті видатного тренера, засновника львівської школи фехтування Вадима Андрієвського, який працював у нашому закладі вищої освіти з моменту його заснування і до останнього дня життя, а в 1967–1975 роках був його ректором. До організації та проведення турніру долучилися Федерація фехтування України, Федерація фехтування Львівської області, Управління молоді та спорту ЛОДА, Управління спорту ЛМР та кафедра фехтування, боксу і національних одноборств (завідувач – доцент Зоряна Семеряк) нашого ЗВО.

Традиційно на Меморіалі Вадима Андрієвського, який вперше відбувся за ініціатива його учня, заслуженого тренера України, доцента Василя Бусола ще в грудні 1994 року, було розіграно чотири комплекти нагород – в особистій першості з фехтування на рапірах і шаблях серед жінок та чоловіків. Цього року турнір, який є одним з етапів відбору до національної та молодіжної збірних України, зібрав загалом 98 мушкетерів з Києва, Одеси, Миколаєва, Ужгорода, Черкас, Хмельницької і Київської областей та Львова.

У перший день змагалися майстри фехтування на рапірах. У чоловіків на найвищу сходинку п’єдесталу (на фото вище) піднявся представник Київської міської школи вищої спортивної майстерності, чемпіон Всесвітньої Універсіади-2017, 28-річний Дмитро Чучукало. Він став найкращим серед 46-ти учасників. Ба більше, для нього це перше «золото» після повернення – адже киянин близько двох років не виступав і відновив спортивну кар’єру тільки в цьому сезоні.

У групі київський фехтувальник переміг у чотирьох боях із п’яти, поступившись лише миколаївцю Богдану Болдарєву (4:5), і вийшов до «олімпійки» як десятий номер посіву. Далі ж, на стадії 1/16, Дмитро виграв у львівського рапіриста, студента третього курсу факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Богдана Лісового (15:13), після чого був сильнішим за киян Андрія Сімонова (15:11) й Андрія Щербу (15:13), а в півфіналі вибив із боротьби Микиту Асташова (15:5) з Миколаєва.

У бою за «золото» Чучукало, своєю чергою, зустрівся з львів’янином Даниїлом Гойдою – магістрантом ЛДУФК імені Івана Боберського, який тренується у випускника нашого ЗВО Пилипа Колеснікова. Гойда як перший номер посіву, на шляху до фіналу не зазнав жодної поразки, а в півфіналі з перевагою у три уколи (15:12) виграв у одного з лідерів національної збірної України, бронзового призера чемпіонату світу-2013 і Всесвітньої Універсіади-2017 Ростислава Герцика, який також вищу освіту здобув в нашому університеті. Водночас записати до свого активу перемогу ще й над киянином Дмитром Чучукало Даниїл Гойда не зміг. Столичний рапірист переміг із розривом у два уколи (15:13) й здобув свій перший титул з 2020 року.

У змаганнях з рапіри серед жінок до квартету медалісток пробилися виключно киянки. У фіналі 22-річна Дарія Миронюк з рахунком 15:11 перемогла на один рік молодшу за себе Катерину Буденко. А «бронзову» сходинку медального подіуму розділили юна, 15-річна Аглая Борисова та 23-річна Анна Тараненко.

У другий день за нагороди XXVIII Всеукраїнського турніру з фехтування пам’яті Вадима Андрієвського вели боротьбу майстри та майстрині фехтування на шаблях. У жінок очікувано перемогла легенда світового фехтування сьогодення 33-річна Ольга Харлан. Вихованка миколаївської школи фехтування, яка нині представляє Київ, в фіналі з рахунком 15:5 перемогла свою партнерку по національній збірній, на два роки молодшу за себе одеситку Олену Кравацьку. «Бронзу» розділили ще одна киянка, 27-річна Юлія Бакастова та юна «зірочка» українського фехтування – 16-річна Вікторія Коротченко з Миколаєва, яка, між іншим, тренується в заслуженого тренера України Артема Скорохода – першого тренера Ольги Харлан, під керівництвом якого наша мегазірка виграла більшість своїх титулів, зокрема, олімпійської чемпіонки.

У чоловіків шабельний фінал став черкаським дербі – 27-річний Богдан Платонов з рахунком 15:8 здолав супротив свого однолітка Олександра Каракая. Зазначимо, що для Платонова ця золота нагорода стала першою з 2017 року в особистому заліку. На третє сходинку зійшли 29-річний киянин Олексій Стаценко та лідер національного рейтингу 35-річний одесит Андрій Ягодка, в колекції нагород якого є особисте «золото» перших за ліком Європейських ігор-2015 в Баку.

Прокрутити вгору