Двоє хокеїстів ЛДУФК стартували у складі збірної України на чемпіонаті світу-2023

Збірна України з хокею з поразки в овертаймі від Китаю стартувала на чемпіонаті світу 2023 року серед національних команд Дивізіону 1B, який напередодні, 23-го квітня, розпочався в столиці Естонії Таллінні. У складі «синьо-жовтих» в лінії оборони грали й двоє студентів четвертого курсу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Євген Ратушний та Іван Сисак.

Збірна Китаю – Збірна України – 5:4 ОТ (0:2, 4:0, 0:2, 1:0)

23 квітня. Таллінн. Льодовий палац «Тондіраба». Початок – 16:00. 560 глядачів.

Арбітри: М. Бака (Литва), Б. Хоппе (Німеччина).

КИТАЙ: О’Брайєн; Челіос – Спроул, Кейн – П. Фу – Йіп; Шульц – П. Чанг, С. Фу – Вонг – Локхарт; Фрам – Джо, Ю. Ян – Річі – З. Чанг; Чен – Р. Ян, Чен, Гуо.

Головний тренер – Грег Айрленд.

УКРАЇНА: Захарченко (Дьяченко, 40:00); Мережко – Ратушний, Пересунько – Мазур – Трахт; Пангелов-Юлдашев – Сисак, Лялька – Фадєєв – Коренчук; Гребеник – Андрейків, Куцевич – Німенко – Денискін; Панченко – Ружніков – Бородай, Ворона.

Головний тренер – Вадим Шахрайчук.

Шайби: 0:1 – Ворона (Мазур, Мережко – у більшості), 06:19; 0:2 – Ворона (Пересунько, Мережко – у більшості), 19:15; 1:2 – Джо (С. Фу, Локхарт), 20:49; 2:2 – Йіп (Вонг, П. Фу – у більшості), 26:34; 3:2 – Вонг (Спроул, Гоу), 35:47; 4:2 – Челіос, 38:45; 4:3 – Мережко (Пересунько, Ворона – у більшості), 46:33; 4:4 – Ворона (Трахт, Мережко – у більшості), 55:49; 5:4 – Кейн, 62:32.

Кидки по воротах: 30 – 37 (9:9, 13:11, 6:17, 2:0).

Штраф (хвилини): 8 – 31.

Хокейна національна збірна України з поразки в овер-таймі від команди Китаю стартувала на головному для себе турнірі сезону-2022/2023 – чемпіонаті світу 2023 року серед національних команд Дивізіону 1B, який напередодні, 23-го квітня, розпочався на майданчику Льодового палацу «Тондіраба» в Таллінні. Зазначимо, що українці були сильнішими за китайців у двох періодах із трьох, але у підсумку програли в овертаймі у форматі «3 на 3», пропустивши вирішальну шайбу від натуралізованого американця Корі Кейна. А тепер про деталі українсько-китайського протистояння в столиці Естонії.

Старт чемпіонату світу-2023 підготував нашій збірній випробування в особі збірної Китаю, яка вперше грає у Дивізіоні 1 із 2007 року. З цього сезону-2022/2023 команду з Піднебесної очолює канадський фахівець Грег Айрленд, котрий за сумісництвом працює із «Куньлунем» з Пекіну на клубному рівні у КХЛ (Континентальна хокейна ліга, яка по суті є відкритим чемпіонатом росії).

Саме пекінський клуб є базовою командою збірної Китаю на цьому та багатьох попередніх міжнародних турнірах, а головною зіркою збірної вважається ветеран під номером «18» Брендон Йіп, котрий у заявці азіатів проходить на китайський манер – як YE Jinguang. Останні п’ять сезонів Йіп незмінно виступає в КХЛ, а його результативність з роками не падає, а зростає. Зокрема, у сезоні, що минає, натуралізований канадець незважаючи на свої 37 років набрав у КХЛ 42 (21+21) очки в 59 іграх, а наставник азіатів назвав Брендона – іконою китайського хокею!

Цікаво, що до того, як Йіп став китайцем, він мав у кар’єрі п’ять сезонів у НХЛ за «Колорадо», «Нешвілл» та «Фінікс». Окрім нього досвід гри у найсильнішій лізі світу має 30-річний захисник Райан Спроул і 32-річний колега по амплуа Джейк Челіос (обидва – у «Детройті»), а також один із братів Фу – Спенсер, який засвітився у «Калгарі». Також привертає увагу швидкий, як електричка, канадець Тайлер Вонг та воротар Періс О’Брайєн (Юнлі Оубан), який був найкращим голкіпером минулого року на чемпіонаті світу-2022 у Дивізіоні 2A.

Усього ж на форум до Таллінна китайцям вдалося залучити 13 натуралізованих північноамериканців, 11 з яких брали участь у зимових Олімпійських іграх в Пекіні-2022. Тож на українців чекала зустріч не з Китаєм у чистому вигляді, а наполовину зі збірною Північної Америки.

«Перший суперник – дуже серйозний! Саме стартовий матч покаже, на що ми справді здатні на цьому турнірі», – сказав в одному зі своїх інтерв’ю перед стартом світового форуму наставник українців Вадим Шахрайчук.

Початок зустрічі вийшов нервовим, китайці зусиллями Алекса Річі створили у першій п’ятихвилинці забійний момент, але Едуард Захарченко двічі врятував нашу команду від неминучого пропущеного гола. А потім на авансцену вийшов вихованець «Сокола» та екс-гравець «Кременчука» Олексій Ворона, який у ближньому бою переграв воротаря Піднебесної та майстерно відкрив рахунок кидком у «дев’ятку» – 1:0. А під завісу першого періоду той самий Ворона елегантно підставив ключку під діагональний пас від Олександра Пересунько та подвоїв рахунок – 2:0.

Наскільки успішним для «синьо-жовтих» вийшов перший період, настільки ж провальним видався другий. Кошмар розпочався зі швидкої шайби Коліна Джо, який опинився без опіки на дальній штанзі – 2:1. А ще через півхвилини наш форвард Назар Ружніков несильно припечатав до борту невисокого опонента, але судді побачили у діях українця «кримінал», вилучивши нашого гравця після перегляду відеоповтору до кінця матчу та презентували нам нерайдужну перспективу 5-хвилинної гри у меншості. Китайці, склад яких рясніє північноамериканськими профі, не міг не скористатися таким подарунком і забив зусиллями своєї головної зірки Брендона Йіпа – 2:2.

Коли ж наші заграли в рівних складах і почали знову створювати тиск на ворота Китаю, стався несподіваний гол від швидкого Вонга, а під завісу періоду влучний кидок у дальню дев’ятку виконав ще один натуралізований канадець Джейк Челіос – 2:4.

А заключний ігровий відрізок за атмосферної підтримки українських секторів знову пройшов під знаком «синьо-жовтих» та завершився нашим камбеком із голом Ігоря Мережка та феєричним хет-триком Олексія Ворони – 4:4!

На жаль, дотиснути китайців не вийшло, хоча шансів було чимало у третьому періоді… А розв’язка настала в овертаймі, де Корі Кейн кидком у «дев’ятку» закинув переможну шайбу у ворота Богдана Дьяченка – 5:4.

Додамо, що в двох інших матчах першого ігрового дня збірна Японії – один з головних фаворитів на перемогу в турнірі – розгромила команду Нідерландів з рахунком 8:1, а господарі турніру, хокеїсти Естонії дещо несподівано, тільки в серії післяматчевих булітів вирвали звитягу в команди Сербії – 2:1. Зазначимо, що серби набрали своє перше очок за 13 років в Дивізіоні 1.

Нагадаємо, тільки переможець турніру підніметься у Дивізіон 1А, а невдаха, який посяде шосте, останнє місце – опуститься в Дивізіон 2А.

Прокрутити вгору