Навчальний семінар «Профілактика конфліктів у вищій школі»

У Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського завершився навчальний семінар «Профілактика конфліктів у вищій школі», який відбувся згідно програми підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти «Школа педагогічної майстерності: освіта як інструмент безперервного професійного розвитку викладача закладу вищої освіти». Спікер – кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Матвійчук.

Із 3-го по 15-е квітня 2023 року за ініціативи та підтримки кафедри педагогіки та психології (завідувач – доцент Валерій Соловйов) факультету післядипломної та заочної освіти (декан – професор Олег Сидорко) науково-педагогічні працівники ЛДУФК імені Івана Боберського були учасниками навчального семінару «Профілактика конфліктів у вищій школі» за програмою підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників: «Школа педагогічної майстерності: освіта як інструмент безперервного професійного розвитку викладача закладу вищої освіти». Керівник курсів підвищення кваліфікації – професор Світлана Криштанович.

Слухачі семінару ознайомились з видами конфліктів, які можуть відбуватися у закладі вищої освіти, навчилися передбачати конфліктні ситуації, ознайомилися з особливостями керування конфліктами та розглянули шляхи ефективного вирішення конфліктів.

У теперішніх складних для всієї країни умовах потрібно навчитися керувати своїм психологічним емоційним станом і уникати конфліктних ситуацій, які можуть виникати на підґрунті нервового напруження. Тому особливу увагу приділили розробці рекомендацій щодо ефективної поведінки викладача в педагогічному конфлікті та правила щодо вирішення різних типів конфліктів у вищій школі.

Особливу увагу спікерка приділила таким явищам як булінг та мобінг. Слухачі ознайомились з особливостями та ознаками булінгу в колективі навчального закладу, з особливостями поведінки булера та жертви, як педагогам розпізнати та попередити булінг та яку допомогу надати жертві цькування.

Також слухачі розглянули соціальне явище мобінг, як форму переслідування на робочому місці, ознайомились з видами мобінгу, причинами його виникнення та наслідками, а також якою може бути відповідальність за вчинення мобінгу.

Учасники семінару отримали необхідну та корисну інформацію про особливості виникнення та протікання педагогічних конфліктів, приймали активну участь в обговоренні конфліктологічних проблем навчального процесу онлайн освіти і готові перетворювати отримані знання у ефективну професійну діяльність.

На прикінцевій зустрічі керівник програми підвищення кваліфікації Світлана Криштанович та спікер семінару Тетяна Матвійчук підвели підсумки роботи групи КПК-15 і урочисто вручили учасникам сертифікати про успішне завершення навчання.

Бажаємо учасникам семінару здобуті нові знання та уміння ефективно використовувати у своїй науково-педагогічній діяльності.

Прокрутити вгору