Футболісти «Руху» новий сезон УПЛ розпочали з домашньої вольової перемоги над «Зорею»

У першому турі чемпіонату України з футболу серед клубів УПЛ сезону-2023/2024, львівський «Рух», в складі якого грає низка студентів кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, а тренерських штаб сформовано повністю з випускників нашого вишу, на своєму полі, пропустивши першим, зумів обіграти луганську «Зорю» – бронзового призера попереднього чемпіонату.

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ СЕРЕД КОМАНД УПЛ. 1ий ТУР

«Рух» (Львів) – «Зоря» (Луганськ) – 2:1 (0:1)

29 липня. Львів. Cтадіон «Україна». Початок – 15:00

Арбітр – Олексій Деревінський (Хмельницький).

Асистенти арбітра: Олександр Павлінов, Віталій Сухін (обидва – Одеса).

Четвертий арбітр – Олександр Солов’ян (Київська обл.).

Спостерігач арбітражу – Михайло Овчар (Калуш).

Делегат УАФ – Сергій Задорожняк (Чернівці).

«РУХ»: Ледвій, Роман, Дідик (Слюсар, 88), Слюбик, Сич, Едсон, Притула (Пастух, 83), Сапуга, Мисик (Руніч, 64), Теслюк (Квасниця, 64), Климчук.

Головний тренер – Віталій Пономарьов.

«ЗОРЯ»: Сапутін, Джордан, Батагов, Вантух, Кірюханцtв (Снурніцин, 77), Дрішлюк, Мишньов, Волошин (Яцик, 59), Аліференко (Бугай, 71), Антюх (Нагнойний, 77), Русин.

Головний тренер – Ненад Лалатовіч.

Голи: Руніч, 67, Климчук, 86 – Русин, 21.

Попередження: Дідик, 37, Сапуга, 88 – Антюх, 3, Джордан, 19, Волошин, 42, Яцик, 65, Мишньов, 89.

Вилучення: Джордан, 83 (друга жовта).

У першому турі стабільний «Рух», у якого влітку фактично не відбулося жодних змін, приймав «Зорю», яка за літо встигла змінити тренера, перетрусити склад і перед стартом нового сезону виглядала максимально загадково.

Головний тренер «Руха» Віталій Пономарьов у рамку поставив Ледвія, який на спарингах награвався замість травмованого Паньківа. Вийшов в основі й Сич, який повернувся з бельгійського «Кортрейка». Також цікавим варіантом виявився Теслюк на правому фланзі атаки, який минулого сезону провів в УПЛ лише два матчі. В іншому у «чорно-жовтих» усе було більш-менш стандартно.

11 стартових гравців від Ненада Лалатовіча виглядав достатньо несподівано. Відразу в обороні вийшов бразильський новачок Джордан і орендований у «Динамо» Волошин. Аліференко і Русин прогнозовано мали нагнітати в атаці, а на допомогу їм був відправлений Антюх. Герреро та Хахльов не опинилися в заявці, але панамець на зборах отримав пошкодження і його відсутність можна прийняти.

Почали команди досить спокійно, звикаючи до суперника, газону стадіону «Україна», нового сезону та й просто до офіційних матчів. Швидше до умов адаптувалися луганчани, які після 15-ти хвилин метушні в центрі поля таки перекусили ініціативу, забрали м’яч і поступово почали вибудовувати свої атаки. Виходило це правда не дуже вдало і до певного часу зовнішній контроль м’яча виливався хіба що в удари з середньої та дальньої дистанції, які особливих загроз воротам Ледвія не несли.

Але, тим не менш, на 21-й хвилині «Зоря» змогла організувати ідеальну атаку, яку розпочав зі своєї половини новачок Джордан – запулив м’яч метрів на 60 на фланг. Алефіренко поборовся, обігрався з Антюхом, який із флангу і скинув трохи назад у центр під удар Русину. Назарій пробив точно під штангу – 0:1. Що при цьому робили три захисники «Руха» – питання риторичне.

Наприкінці тайму обидві команди дещо загострили гру, але зі знаком фолів, а не моментів. Забагато стиків, фолів, порушення від Волошина, яке тягнуло на «помаранчеву» картку, але якого пожалів Деревинський, обмежившись гірчичником. В атаці «Руху» за таких розкладів потрібно було щось змінювати, і незважаючи на банальність фрази, підопічним Віталія Пономарьова це вдалося зробити.

Ситуація першого тайму повторилася з точністю до навпаки – спокійний початок, після чого господарі зуміли переламати ініціативу. Вирішальне значення зіграли заміни від керманича «Руху», який випустив Квасницю і Руніча, які зрештою і зробили результат.

«Рух» поступово збільшував тиск – «Зоря» відстоювала свою перевагу в один гол, але функціонально гості виглядали після перерви важкувато. Руніч та Квасниця були різкі та легкі, з флангів накручуючи оборону суперника. Перший гол зробив Климчук, який накрутивши двох захисників, віддав під удар Рунічу і Василь зрівняв рахунок – 1:1.

Цікаво, що, відчувши ситуацію, «чорно-жовті» не зупинилися, а продовжили шукати щастя, намагаючись вичавити максимум. Квасниця, з флангу знову накрутив двох суперників, але пробив у перекладину – Руніч додавав, але банально не влучив із 15-ти метрів у порожні ворота.
Хвилин за десять до кінця другу жовту отримав Джордан, який провів непоганий перший тайм, і це стало переломним моментом. Ненад Лалатовіч не встиг випустити ще одного захисника, а Климчук після кутового підібрав м’яч, змістився та потужно дав під ближню стійку – 2:1.

«Рух» витягнув максимум із проваленого першого тайму – перебудувався, заганяв суперника та вирвав перемогу. Функціональна готовність, стабільність складу та вдалі заміни тренерського штабу «чорно-жовтих» зробили три очки.

«Зоря»? Команда на належному рівні відіграла лише перший тайм. Можна усе списати на нового тренера, склад, старт сезону і таке інше, але перед стартом у єврокубках за луганчан стає доволі тривожно.

ФУТБОЛ. УПЛ2023/2024. МАТЧІ 1го ТУРУ

28 липня (п’ятниця)

«Оболонь» (Київ) – «Колос» (Ковалівка) – 0:0
17:00. Київ. Стадіон «Оболонь-Арена»

«Верес» (Рівне) – «Полісся» (Житомир) – 0:2 (0:2)
19:00. Житомир. Стадіон «Центральний»
Голи: Макуана (2), Будківський (38).

29 липня (субота)

«Рух» (Львів) – «Зоря» (Луганськ) – 2:1 (0:1)
15:00. Львів. Стадіон «Україна»
Голи: Руніч (67), Климчук (86) – Русин (21).

«Металіст 1925» (Харків) – «Шахтар» (Донецьк) – 1:2 (0:1)
17:00. Київська обл. Стадіон «Лівий Берег»
Голи: Юсов (56) – Матвієнко (30), Л. Траоре (47).

30 липня (неділя)

ЛНЗ (Черкаси) – «Чорноморець» (Одеса) – 0:2 (0:1)
15:00. Черкаси. Центральний стадіон
Голи: Бойчук (38), Шпорн (65).

«Динамо» (Київ) – ФК «Минай» – 4:1 (2:1)
17:00. Київ. Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського
Голи: Ванат (27, 30), Буяльський (87, пен.), Караваєв (90+3) – Вітенчук (3).

ФК «Олександрія» – «Кривбас» (Кривий Ріг) – 1:0
19:00. Олександрія. Стадіон КСК «Ніка»
Гол: Шулянський (4).

Матч «Ворскла» (Полтава) – СК «Дніпро-1» перенесено.

Прокрутити вгору