Команди ЛДУФК вибороли «золото» і «срібло» Всесвітньої університетської шахової ліги сезону весна-2024

Три команди шахістів Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського змагалися у тримісячному марафоні Всесвітньої університетської шахової ліги чергового, вже шостого за ліком сезону весна-2024 (COLLEGIATE CHESS LEAGUE – SPRING 2024), учасниками якого були 376 студентських команд вищих навчальних закладів з понад 50-ти країн з усіх куточків планети. І дві з них в підсумку стали медалістами у своїх дивізіонах. Команда ЛДУФК–С виборола срібні нагороди, а ЛДУФК–В, пройшовши шлях від андердога групового етапу до перемоги в фіналі, завоював у підсумку чемпіонський красень-кубок та золотий комплект медалей.

Добіг до свого завершення етап шахових матчів на виліт шостого за ліком сезону весна-2024 (COLLEGIATE CHESS LEAGUE – SPRING 2024) Всесвітньої університетської шахової ліги під егідою Національної асоціації кіберспорту (National Association of Collegiate Esports). Команда ЛДУФК–В у фінальному матчі Дивізіону IV більш ніж впевнено перемогла Федеральну політехнічну школу Лозанни зі Швейцарії і стала чемпіоном. А найкращим свідченням переваги наших шахістів по ходу протистояння є підсумковий рахунок – 12.5:3.5 на користь галичан.

Близькою до завоювання другого поспіль «золота», цього разу у Дивізіоні ХV, була команда ЛДУФК–С, яка у драматично фіналі з рахунком 7:9 поступилася Південно-Флоридському університету зі США і виборола срібний комплект медалей.

А тепер підведемо основні підсумки та пригадаємо шлях команд нашого закладу вищої освіти у сезоні весна-2024 Всесвітньої Університетської шахової ліги під Студентської асоціації кіберспорту (National Association of Collegiate Esports), який об’єднав 376 студентських команд з понад 50 країн світу.

Звітний сезон весна-2024 – однозначно один з найкращих в історії шахової команди Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. За підсумками групового етапу всі три команди нашого закладу вищої світи кваліфікувались до плей-оф. На жаль, але наша найсильніша команда ЛДУФК–А не змогла пробитись до чвертьфіналу, поступившись на стадії 1/8 фіналу. Натомість дві інші команди вибороли право продовжити боротися за найвищі місця в матчах на вибування.

Шахова команда ЛДУФК–В розпочала свою ходу у Всесвітній Університетській шаховій лізі далеко не як фаворит, пройшовши шлях від аутсайдера групи і дивізіону до чемпіонства. Серед 16-ти учасників Дивізіону IV (Північно-Каролінський університет в Чапел-Гілл, Університет Карнегі-Меллона, Мерілендський університет, Університет Пердью, Веллорський технологічний інститут, Дрексельський університет, Федеральна політехнічна школа Лозанни, Чиказький університет, Університет штату Аризона, Аризонський університет, Вашингтонський університет в Сент-Луїсі, Університет Ватерлоо, Каліфорнійський університет в Ірвайні, Сент-Луїський університет, Техаський університет в Остіні) наша команда перед жеребкуванням була «сіяна» під 16-им, останнім номером. Проте, наші шахісти здивували усіх з самого початку. Попри поразку в першому турі, у всіх інших матчах групового етапи наші студенти перемогли. Набравши 6 очок з 7 можливих, ЛДУФК–В посів друге місце у своїй підгрупі і тим самим забезпечив собі місце у плей-оф, причому одразу в чвертьфіналі.

На цій стадії ЛДУФК–В здолав з рахунком 10.5:5.5 Аризонський університет (США), а у півфіналі переграв Вашингтонський університет в Сент-Луїсі (США) – 10:6. У фінальному поєдинку, як ми вже інформували вище, наші шахісти здобули впевнену перемогу з розгромним рахунком 12.5:3.5 над Федеральною політехнічною школою Лозанни (Швейцарія).

Цікаво, що впродовж останніх трьох сезонів шахова команда ЛДУФК–В щоразу потрапляла до плей-оф, але жодного разу не могла пройти далі чвертьфіналу. І це при тому, що ми завжди були серед фаворитів сезону. Своєю перемогою в цьогорічній лізі ЛДУФК–В наочно довела, що можливо досягати успіху, навіть якщо ти не є фаворитом змагання.

Ще одна команда нашого вишу ЛДУФК–С продемонструвала не менші бійцівські якості. Перебуваючи у досить сильній підгрупі, наша команда, що називається, заскочила в останній вагон плей-оф. За результатами групового етапу ЛДУФК–С набрав тільки 2 очки і поділив шосте–сьоме місце. І лише завдяки кращим додатковим показником наші студенти з шостого, останнього прохідного місця потрапили до плей-оф.

У матчах на виліт наші студенти так само продемонстрували справжні бійцівські якості проти сильніших за себе, відповідно з рейтингом та груповим етапом, суперників. Спершу ЛДУФК–С в 1/8 фіналу доволі впевнено та в значній мірі не очікувано здолав Массачусетський університет (США) з рахунком 12:4, а у чвертьфіналі в запеклій боротьбі взяв реванш за поразку у групі в Веллорського технологічного інституту з Індії – 9:7. Зазначимо, що саме індусам наша команда поступилась в останньому турі групового етапу цьогорічної Ліги і чудом з останнього прохідного місця кваліфікувалась до плей-оф. Півфінальне протистояння ЛДУФК–С проти Південно-Іллінойського університету з Карбондейла (США) було не менш напруженим за попередній матч. У результаті якого наші студенти вдруге поспіль з рахунком 9:7 здобули надскладну перемогу.

Фінальний поєдинок ЛДУФК–С проти Південно-Флоридського університету закінчився також з рахунком 9:7. Але не на користь наших шахістів, а їхньою прикрою поразкою. Втім, зважаючи на старт звітного сезону і його результати на стадії групового етапу, то підсумкове друге місце та звання віце-чемпіона – однозначно відмінний результат.

СКЛАДИ НАШИХ КОМАНДПРИЗЕРІВ:

Команда ЛДУФКВ

Бондаренко Станіслав (ІІІ курс ф-тет ПО) – капітан
Дмитрів Роман (ІІ курс ф-тет ПО) – віцекапітан
Дзюрак Віталій (випускник 2023 року)
Рушинець Іван (VІ курс ф-тет ФКіС і ф-тет Туризму)
Швець Вікторія (ІІ курс ф-тет ПтаЗО)
Гончаренко Ростислав (І курс ф-тет ФКіС)

Команда ЛДУФКС

Погоріла Анна (ІV курс ф-тет ФТЕ) – капітан
Лазар Станіслав (ІV курс ф-тет ФКіС) – віцекапітан
Маслієвич Максим (ІV курс ф-тет ФКіС)
Баклажков Владислав (ІV курс ф-тет ФКіС)
Малиш Дмитро (ІІ курс ф-тет ФКіС)
Щербина Максим (ІІ курс ф-тет ФКіС)

 

Тренер команд – доцент кафедр стрільби та технічних видів спорту і олімпійської освіти,
кандидат наук з фізичного виховання та спорту Антон Литвинець

 

Разом до Перемоги! Все буде Україна!

Прокрутити вгору