Легкоатлети ЛДУФК на ХІХ літній Універсіаді України здобули 14 медалей та посіли третє загальнокомандне місце (Фото)

Впродовж двох днів, 11-го та 12-го травня поточного року, в Білій Церкві Київської області вирували пристрасті ХІХ Літньої Універсіади України-2024 з легкої атлетики. За нагороди вели боротьбу загалом 303 атлети (174 чоловіків та 129 жінок) вікової категорії до 25-ти років із 37-ми закладів вищої освіти з різних регіонів країни. Команда Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, сформована зі студентів кафедри легкої атлетики (в.о. завідувача – доцент Володимир Конестяпін), у підсумку виборола 14 медалей (чотири золоті, три срібні та сім бронзових) і посіла третє місце у загальнокомандному заліку.

Звітні змагання ХІХ Літньої Універсіади України-2024 з легкої атлетики на бігових доріжках та в секторах для стрибків, метань і штовхання ядра стадіону ЦДЮНСБ «Трудові резерви» у Білій Церкві вирізнялися високим рівнем спортивної підготовки учасників. Серед них – два майстри спорту України міжнародного класу та 44 майстри спорту. Цей факт підкреслює значущість Всеукраїнської Універсіади та її роль у популяризації легкої атлетики серед студентської молоді.

У складі команди Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського найбільшого успіху досягла Мар’яна Шостак (на фото вище – по центру), яка завоювала два «золота» і одну «бронзу». Їй не було рівних у фіналі бігу на 400 м, де вона фінішувала першою з результатом 54,14 секунди. Про перевагу Мар’яни на суперницями найкраще свідчить той факт, що срібну призерку – Анну Орлову з Тернополя – вона на фініші випередила на 1,09 секунди. А трійку призерів, завоювавши «бронзу», доповнила Валентина Демченко із Сум – 56,54 секунди.

Зійшла на медальний подіум Мар’яна Шостак і в бігу на удвічі коротшій дистанції. Показавши в фіналі бігу на 200 м результат 24,33 секунди, вона стала бронзовою призеркою. Володарці «срібла» Діані Гончаренко із Сум Мар’яна поступилася мізерні 0,05 секунди. Чемпіонкою ж стала Тетяна Кайсен з Тернополя, яка на фініші зупинила секундомір на позначці 24,03 секунди.

А свою другу золоту нагороду та третю загалом звітних змагань Мар’яна Шостак здобула у складі нашої естафетної жіночої команди 4х400 м (на фото вище), де вона бігла на четвертому, заключному етапі. На перших трьох відтинках відповідно змагалися Каріна Оверко, Юлія Гавриляк (Григор’єва) та Анна-Марія Хіміч. На фініші наші дівчата показали час 3 хвилини 51,76 секунди. Усіх своїх суперниць галичанки випередили з солідною перевагою. Зокрема, квартети збірних Києва та Сумської області відстали від новоспечених чемпіонок на 5,76 і 6,32 секунди відповідно.

Цікаво, що для Юлії Гавриляк (Григор’євої), як і для Мар’яни Шостак, «золото» в естафеті 4х400 м стало другим на Універсіаді-2024. Першою Юлія (на фото нижче – по центру) була і в бігу на 800 м, де вона показала на фініші свій найкращий результат в кар’єрі – 2 хвилини 11,15 секунди. При цьому срібну призерку – киянку Анжеліку Бондар, вона випередила на 0,35 секунди. Натомість Ірина Шершал з Кам’янця-Подільського Хмельницької області, яка стала володаркою «бронзи», помітно відстала і від Юлї, і від Анжеліки – 2 хвилини 14,52 секунди.

Додамо, що Юлія Гавриляк (Григор’єва) достатньо успішно виступила і на дистанції 400 м, яка не є для неї пріоритетною. Тим не менше, вона зуміла на ній не тільки замкнути ТОП-6, а й встановити особистий рекорд – 58,06 секунди.

Четверту золоту нагороду для ЛДУФК імені Івана Боберського завоювала Аліна Лістунова (на фото нижче), яка посіла першу позицію у підсумковому протоколі змагань в стрибках у довжину. Свій найкращий результат вона показала у третій спробі – 6 м 16 см, тим самим в підсумку перестрибнувши на 3 см представницю Донеччини Вікторію Баранівську, яка у своїй першій спробі встановила особистий рекорд – 6 м 13 см, який їй приніс «срібло». Цікаво, що бронзова медалістка – киянка Світлана Бойчук поступилася Баранівській також лише 3 см.

Близькою до завоювання медалі Аліна Лістунова була й у потрійному стрибку. Однак результат 12 м 51 см у підсумку залишив її за крок до «бронзи» – на четвертому місці. Втім, додому вона повернулася таки не з одною, а з двома нагородами. Бронзову медаль, яку їй не вдалося вибороти у потрійному стрибку, вона здобула, виступаючи на четвертому, заключному етапі в жіночій естафеті 4х100 м у складі нашої команди (на фото нижче) разом з Катериною Лісковською, Олександрою Жук та Анастасією Боднарчук, які бігли на трьох перших етапах відповідно. Третє місце наші дівчата посіли, показавши на фініші час – 49,79 секунди. А золотий та срібний комплекти нагород завоювали відповідно квартети з Сумської і Вінницької областей з результатом 47,23 та 48,76 секунди.

Дві медалі, але обидві срібні, здобув Нікіта Родченков. У бігу на 400 м друге місце йому приніс результат 48,72 секунди. До «золота», яке виграв Ростислав Голубович з Черкас, йому забракло 0,07 секунди. Третє місце і відповідно бронзову нагороду у бігу на одне коло завоював Андрій Нечипоренко – 49,15 секунди.

Другий результат – 22,09 секунди – Родченков показав і в бігу на дистанції 200 м. Нікіта новоспеченому чемпіону Дмитру Янчику з Києва поступився 0,15 секунди. Трійку призерів у довгому спринті з результатом 22,45 секунди доповнив Віталій Петренко з Чернігова.

Ще одне «срібло» до медальної скарбнички нашого закладу вищої освіти приніс Назар Боруцький, який у секторі для стрибків у висоту підкорив планку на висоті 205 см. Аналогічний результат показав і Павло Козловський з Кам’янця-Подільського Хмельницької області, але Назару він поступився за додатковими показниками. Боруцький 205 см взяв з першої спроби, а Козловський – з третьої. А чемпіоном Універсіади-2024 став Владислав Лавський – представник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького. Переможець ХVIII Всеукраїнської Універсіади-2023, яку, нагадаємо, гостинно приймав стадіон СКІФ нашого університету та золотий медаліст ХХХІ Всесвітньої Універсіади-2023 в китайському Ченду у Білій Церкві підкорив планку на висоті 223 см. Додамо, що четвертим у цьому виді змагань з результатом 200 см був наш студент Денис Карімов (Колбутовський).

Завоювала нагороду звітних змагань й Марія Алєйнікова, яка також змагалася у секторі для стрибків у висоту, але серед жінок. Результат 165 см приніс їй бронзову медаль. До «срібла», яке здобула киянка Ірина Безсмертна, їй забракло 5 см. А золоту нагороду виборола представниця Київської області Анастасія Волкова, яка єдина зуміла підкорити планку на висоті 175 см.

Одразу три бронзові нагороди представники нашого закладу вищої освіти завоювали у бігових дисциплінах серед чоловіків. Зокрема, Владислав Різниченко став третім у бігу на 110 м з бар’єрами, показавши час 15,07 секунди. Він поступився лише 0,55 секунди Андрію Василевському з Миколаєва та 0,34 секунди киянину Денису Слюсарю – золотому і срібному медалістам відповідно.

На третю сходинку медального подіуму зійшов і Олег Шварц (на фото вище), який у бігу на 3000 м з перешкодами показав час 10 хвилин 04,79 секунди. Чемпіоном Універсіади-2024 у цьому виді легкої атлетики став представник Донеччини Руслан Наумов, який зупинив секундомір на показнику 9 хвилин 28,87 секунди. Срібного призера – Антона Комаровського з Вінниці він випередив на 28,90 секунди.

Одразу на двох дистанціях – 800 м та 1500 м – виступав у Білій Церкві Максим Караїм (на фото нижче). На першій з них він фінішував з п’ятим результатом – 1 хвилина 54,56 секунди. Натомість на півтора кілометровій дистанції Максим встановив особистий рекорд – 3 хвилини 52,88 секунди, який приніс йому третє місце і, відповідно, бронзову нагороду. Володарю «срібла» Олександру Гонському з Києва він поступився 3, 71 секунди. А володарем чемпіонського титулу та золотої медалі став Андрій Краковецький з Вінниці, який на фініші зупинив секундомір на позначці 3 хвилини 48,07 секунди.

Ще одну, сьому за ліком бронзову нагороду для нашого закладу вищої освіти здобула Христина Бойчук, яка змагалася у секторі для метання молота. Третє місце їй принесла шоста, заключна спроба, в якій вона метнула снаряд на 39 м 97 см. Христину в підсумковому протоколі обійшли тільки майстри спорту Олена Хамаза з Луцька та киянка Валерія Дмитровська – золота і срібна медалістки відповідно. Могла Христина Бойчук завоювати «бронзу» і в змаганнях зі штовхання ядра, але в підсумку показала четвертий результат – 12 м 57 см.

Додамо, що окрім неї та вищезгаданого Дениса Карімова (Колбутовського), який з результатом 200 см посів четверте місце в секторі для стрибків у висоту, за крок до медального подіуму також зупинилися Тетяна Білик у бігу на 100 м з бар’єрами (14,62 секунди), Віктор Горєлов у метанні диску (41 м 97 см – на фото нижче) та Іван Брус у штовханні ядра (14 м 76 см).

ХІХ ЛІТНЯ УНІВЕРСІАДА УКРАЇНИ З ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

ЗАГАЛЬНОКОМАНДНИЙ ЗАЛІК

1. Національний університет фізичного виховання та спорту України м. Київ – 1167 очок

2. Сумський державний університет – 944

3. Львівський державний університет фізкультури імені Івана Боберського – 940

4. Західноукраїнський національний університет м. Тернопіль – 693

5. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького – 677

6. Волинський національний університет імені Лесі Українки – 594

7. Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського – 501

8. Камянець-Подільський Національний університет імені Івана Огієнка – 469

9. Академія рекреаційних технологій та права м. Луцьк – 332

10. Луцький національний технічний університет – 275

11. Житомирський державний університет імені Івана Франка – 255

12. Національний університет «Львівська політехніка» – 252

Прокрутити вгору