«Руханковий ЧасоСлов» про вікопомне з минувшини Міжнародного олімпійського руху та української національної фізичної культури (Фото)

На відзначення Міжнародного дня спорту на благо поступу і миру, яке світова спільнота святкує 6-го квітня, у Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського в середу, 10-го квітня поточного року, вперше відбувся академічний, навчально-просвітній захід – «Руханковий ЧасоСлов».

Відзначення 6-го квітня як Міжнародного дня спорту на благо поступу і миру встановлене рішенням Генеральної Асамблеї ООН 23-го серпня 2013 року з огляду на дату початку I Олімпійських ігор сучасності (Атени, 1896 рік) й те вагоме значення, яке відіграють сучасні Олімпійські ігри для налагодження співпраці, партнерства, соціального культурного поступу й зміцнення миру між народами та країнами в світі.

Завідувач кафедри олімпійської освіти нашого університету доцент Ярослав Тимчак під час відкриття наголосив на важливості відзначення цього свята як міжнародного складника олімпійської просвіти. Він, як ініціатор заходу, пояснив філософський зміст назви заходу та його основну мету – згадувати, наголошувати й обговорювати визначні, доленосні, ювілейні дати / події з минувшини Міжнародного олімпійського руху та української національної фізичної культури. Того, що має значення для історії та подальшого поступу галузі фізичної культури і спорту нашого сьогодення й майбуття.

Захід організувала кафедра олімпійської освіти. На запрошення до участі долучилися представники інших кафедр вишу, зокрема: теорії спорту та фізичної культури (Аліна Передерій), зимових видів спорту (Андрій Казмірук, Ольга Зіньків, Анатолій Клемба, Юрій Любіжанін), української та іноземних мов (Ростислав Коваль), гуманітарних дисциплін (Ірина Гузенко та Тетяна Курчаба), теорії та методики фізичної культури (Олена Ханікянц). Вшанувала захід своєю присутністю новопризначений декан факультету фізичної культури і спорту Марія Розторгуй.

В якості почесного гостя була присутня учасниця XVIII зимових Олімпійських ігор-1994 у норвезькому Ліллехаммері Христина Подгрушна-Опьола.

Французькою та українською мовами пролунали славетні рядки з «Оди спорту» у виконанні старшого викладачки кафедри гуманітарних дисциплін, майстрині красного слова Ірини Гузенко – про спорт, як гідність, як прогрес, як мир!

Далі розпочався основний хід дійства: студентські повідомлення і презентації про «круглі» дати й події, які співвідносяться з 2024 роком. Про Атлетичний конгрес з відродження Олімпійських ігор сучасності і утворення МОК, про перше українське гімнастичне товариство «Сокіл» (1894), про Шевченківський пропам’ятний сокільсько-січовий здвиг у Львові (1914), про VIII Олімпійські ігри та Всесвітні «тихі ігри» в Парижі, «Зимовий тиждень спорту» в французькому Шамоні (1924), про дебют національної олімпійської збірної незалежної України на XVIII зимових Олімпійських іграх у Ліллехаммері (1994) та про прийдешні Ігри XXXIII літньої Олімпіади в Парижі (2024)…

Після кожного повідомлення присутні реагували на підняті теми власними коментарями, оцінками і навіть спогадами. Зауважували неточності, огріхи та проблемні моменти представлених доповідей. В обговоренні взяли участь професори Аліна Передерій і Андрій Сова, доценти Володимир Левків, Ольга Зіньків, Андрій Казмірук, Олена Падовська.

Підготували повідомлення й презентації студенти I, IV і V курсів, які якраз завершують опанування навчальних дисциплін «Олімпійська освіта», «Національний спорт» та «Історія фізичної культури», а саме четвертокурсники факультету фізичної культури і спорту Юрій Піжук, Марія Путілова, Вікторія Паранюк, Назар Боруцький, Святослав Гаврецький і Андрій Шевченко під керівництвом старшого викладача Лілії Гули та першокурсниця факультету туризму Марія Кравець й магістрант факультету педагогічної освіти Михайло Борщак під керівництвом доцента Соломії Гнот. Представляла виступи студентів Андріана Цая – лаборант кафедри олімпійської освіти.

Окремо про заснування у Львові Карпатського лещетарського клубу (1924) загадав у своєму виступі доцент Анатолій Клемба.

Після повідомлення про XVIII зимові Олімпійські ігри-1994 у норвезькому Ліллехаммері до слова, згадати подію, запросили Христину Подгрушну-Опьолу.

Під час академічного дійства поширювалися дві листівки, виготовлені кафедрою до вказаних дат ще 2014 року (про МОК, зимові Олімпійські ігри у Ліллехаммері; Карпатський лещетарський клуб).

Перед завершенням усім присутнім була представлена і вручена листівка-пам’ятка «Руханкового ЧасоСлова – 2024», підготовлена спеціально для цієї події. Висловлювалися сподівання, що цей академічний захід відбуватиметься й надалі…

 

Світлини Мирослави Тимчак

Прокрутити вгору