Сноубордистка Аннамарі Данча на етапі Кубка світу в Польщі повторила особистий рекорд кар’єри

Українська сноубордистка Аннамарі Данча повторила особистий рекорд кар’єри на Кубку світу. На етапі в польській Криниці 33-річна уродженка Закарпаття, яка навчається в аспірантурі (науковий керівник – доцент кафедри зимових видів спорту, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Ольга Зіньків) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського посіла п’яте місце у паралельному гігантському слаломі.

Сезон Кубка світу-2023/2024 зі сноубордингу стартував у грудні 2023 року. Дотепер найкращим результатом Данчі у межах турніру було сьоме місце в середині січня поточного року на етапі в австрійському містечку Бад-Гаштайні, де Аннамарі вперше у поточному сезоні вийшла до чвертьфіналу.

Зазначимо, що Польща вперше в історії Міжнародної федерації лижного спорту приймала етап Кубка світу. І не можна не сказати, що оргкомітет провів змагання, що тривали впродовж двох днів, на дуже високому рівні – до добре знаної у всьому світі гостинності поляків додалася чудова робота усіх служб, задіяних в організації та проведенні заходу.

У перший день змагань, у суботу, 24-го лютого, в Криниці у паралельному гігантському слаломі Аннамарі Данча завершила виступи в 1/8 фіналу, посівши 13-те місце. Натомість у неділю, 25-го лютого, аспірантка кафедри зимових видів спорту (завідувач – доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Андрій Казмірук) нашого закладу вищої освіти покращила цей результат, пробившись до чвертьфіналу.

Аннамарі Данча показала шостий загальний результат у кваліфікації – 1 хвилина 41,48 секунди – та вийшла в 1/8 фіналу. Ще дві українки, Надія Гапатин і Олександра Мальованна, завершили виступи у кваліфікації – 21-ше та 33-тє місця відповідно.

Суперницею Данчі за вихід до чвертьфіналу стала бронзова призерка XXIV Зимових Олімпійських ігор у Пекіні-2022 Глорія Котник зі Словенії. Українка зуміла випередити суперницю на 1,38 секунди та вийшла у наступний раунд. У чвертьфіналі Аннамарі (на фото нижче) змагалась з чемпіонкою світу 21-річною Мікі Цубакі із Японії та поступилась з відставанням у 0,40 секунди. У підсумковому протоколі українка посіла п’яте місце.

А переможницею змагань стала її кривдниця Мікі Цубакі, яка в фіналі була швидшою за старшу на шість років австрійку Даніелу Ульбінг. Трійку призерок доповнила 31-річна Дженні Ладіна зі Швейцарія – у боротьбі за «бронзу» вона випередила на три роки молодшу німкеню Рамону-Терезу Гофмайстер.

Слід зазначити, що п’яте місце – це повторення особистого рекорду Аннимарі Данчі на рівні Кубка світу. Вперше вона фінішувала п’ятою у паралельному гігантському слаломі на етапі в швейцарському Скуолі в 2020 році. А загалом аспірантка ЛДУФК імені Івана Боберського вшосте у кар’єрі потрапила у ТОП-8 Кубка світу.

Додамо, що в поточному сезоні Кубка світу-2023/2024 Аннамарі Данча наразі набрала 193 бали та посідає у ньому 17-те місце. Лідирує вище згадана німкеня Рамона-Тереза Гофмайстер, у якої 754 очки. Попереду у сноубордисток ще відбудуться два етапи, але обидва в паралельному слаломі, натомість гіганти вже закінчилися.

Нагадаємо, Аннамарі Данча (дівоче прізвище – Чундак), яка народилася 26-го березня 1990 року в селі Оноківці Ужгородського району Закарпатської області, є срібною призеркою чемпіонату світу-2019, що відбувся в Парк-Сіті (США) у паралельному слаломі та дворазова срібна призерка Всесвітніх зимових студентських Універсіад (турецький Ерзерум-2011 та казахстанський Алмати-2017) у паралельному гігантському слаломі. Учасниця чотирьох зимових Олімпійських ігор (Ванкувер-2010, Сочі-2014, Пхьончхан-2018, Пекін-2022). Її найкращий результат – 16-е місце в паралельному гігант-слаломі у Ванкувері-2010.

ШІСТЬ НАЙКРАЩИХ РЕЗУЛЬТАТІВ АННИМАРІ ДАНЧІ У КАР’ЄРІ НА КУБКУ СВІТУ:

5-е місце
Криниця (Польща), паралельний гігантський слалом
(25 лютого 2024)

5-е місце
Скуоль (Швейцарія), паралельний гігантський слалом
(11 січня 2020)

6-е місце
Бад-Гаштайн (Австрія), паралельний слалом
(10 січня 2023)

7-е місце
Бад-Гаштайн (Австрія), паралельний слалом
(16 січня 2024)

7-е місце
Скуоль (Швейцарія), паралельний гігантський слалом
(9 березня 2019)

8-е місце
Бансько (Болгарія), паралельний гігантський слалом
(26 січня 2018)

Прокрутити вгору