Вадим Гутцайт: «Україна виступатиме на Олімпіаді-2024, навіть якщо там будуть «нейтральні» російські спортсмени»

Президент Національного олімпійського комітету України, очільник Міністерства молоді т спорту України, олімпійський чемпіон Барселони-1992 з фехтування на шаблях Вадим Гутцайт озвучив позицію НОКу щодо можливої участі українських спортсменів в ХХХІІІ літніх Олімпійських іграх у Парижі-2024 разом зі спортсменами з росії та білорусі». До вашої уваги повний текст заяви.

Наразі Міжнародний олімпійський комітет (МОК) офіційно не запросив росію і білорусь взяти участь в ХХХІІІ літніх Олімпійських іграх-2024 в Парижі. Рішення про те, чи дозволять там спортсменам із цих двох країн змагатися під нейтральним прапором, наразі не прийнято.

Національний олімпійський комітет України продовжує консультації з суб’єктами олімпійського руху щодо питання участі збірної команди України в Олімпійських іграх за умови допуску до них представників з країн-агресорок. Ми працюємо над тим, щоб врахувати всі можливі аспекти цієї безпрецедентної ситуації. Остаточне рішення буде прийнято, коли всі відповідні фактори будуть розглянуті.

Наразі українські спортсмени беруть участь у відбіркових змаганнях до ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024 лише за умови участі спортсменів із вищезазначених країн, допущених міжнародними федераціями як індивідуальних нейтральних атлетів та дотримуючись суворих умов нейтралітету, встановлених кожною з них. Багато міжнародних федерацій дотримуються позиції недопуску до змагань спортсменів із вищезгаданих країн, і НОК України рішуче підтримує цю позицію.

Крім того, НОК України й надалі твердо відстоюватиме олімпійські цінності та принципи, закріплені Олімпійською хартією. Мир в Україні не підлягає обговоренню, і ми твердо переконані, що Олімпійські ігри не повинні бути платформою для відбілювання чи легітимізації дій, які повністю суперечать цим цінностям.

Ми будемо продовжувати підтримувати діалог з українською спортивною спільнотою, МОК і міжнародними партнерами, щоб мати об’єктивну оцінку ситуації та виважену позицію. Про офіційну позицію, прийняті рішення та наші дії щодо цього питання НОК України повідомить на своїх офіційних вебресурсах.

 

За матеріалами сайту НОК України

Прокрутити вгору